Арман Диланян, председател на Конституционния съд на Армения, обяви решението на Конституционния съд за признаване на резултатите от предсрочните парламентарни избори за валидни. Това съобщи ТАСС, като цитира местни медии. "Конституционният съд постанови да потвърди решението на Централната избирателна комисия на Армения относно резултатите от предсрочните парламентарни избори на 20 юни 2021 г.", каза Диланян.

На 2 юли блокът на третия президент на Армения Серж Саркисян и бившият шеф на Националната служба за сигурност Артур Ванецян "Имам честта" заведоха дело в Конституционния съд с искане да касират вота.

Президентът на Армения зове за отказ от парламентарната форма на управление

Президентът на Армения зове за отказ от парламентарната форма на управление

До 2015 г. страната беше президентска република

Според Централната избирателна комисия на Армения, "Граждански договор" на премиера Никол Пашинян печели изборите с 53,91% от гласовете, а второто място е заето от блока "Армения" с 21,9% от гласовете. В новия парламент ще бъде включен и блокът "Имам честта", който спечели 5,22%.

Останалите партии не успяха да преодолеят бариерата от 5 процента.

Пашинян запази властта си след парламентарните избори, въпреки че беше масово обвиняван за военното поражение миналата година в анклава Нагорни Карабах. 

Армения трябва да промени Конституцията и отново да стане президентска република. За това настоя в края на юни президентът на страната Армен Саркисян, . През 2015 г., след приемането на изменения в основния закон, Армения премина от президентска към парламентарна форма на управление. Както заяви Саркисян, сега държавата не може да бъде наречена "нито президентска, нито парламентарна република, когато премиерът управлява". По думите му "хората имат голяма власт, но не и отговорност".

Пашинян запазва властта си в Армения въпреки поражението в Нагорни Карабах

Пашинян запазва властта си в Армения въпреки поражението в Нагорни Карабах

Въпреки че беше масово обвиняван за поражението