Армения трябва да промени Конституцията и отново да стане президентска република. За това настоя президентът на страната Армен Саркисян, цитиран от "Новости".

През 2015 г., след приемането на изменения в основния закон, Армения премина от президентска към парламентарна форма на управление.

Както заяви Саркисян, сега държавата не може да бъде наречена "нито президентска, нито парламентарна република, когато премиерът управлява". По думите му "хората имат голяма власт, но не и отговорност".

Пашинян запазва властта си в Армения въпреки поражението в Нагорни Карабах

Пашинян запазва властта си в Армения въпреки поражението в Нагорни Карабах

Въпреки че беше масово обвиняван за поражението

"Армения трябва да се върне към президентското управление и да започне да осъществява реформи, които да се съсредоточат върху бъдещето, като привнесат в страната нови технологии, базирани на изкуствен интелект, отваряне на вратата за огромната арменска диаспора, за да направят страната по-предсказуема и ориентирана към бъдещето", коментира той, говорейки по видеовръзка по време на Катарския икономически форум.

Президентът подчерта, че страната имала голям потенциал за развитие, предимно в областта на ИТ технологиите, но преди това е необходимо да се промени Конституцията.

Вчера в Армения се проведоха избори за Национално събрание, като в тях взеха участие 21 партии и четири блока.

Според резултатите от преброяването на гласовете във всички избирателни секции, партията "Граждански договор" на изпълняващия длъжността министър-председател Никол Пашинян печели с 53,92%; алиансът "Армения спечели 21,04%. Третото място зае блокът "Имам чест" на бившия президент Серж Саркисян с 5,23%. И въпреки че той не получи необходимите седем процента от гласовете, според закона той ще влезе в парламента, тъй като в него трябва да присъстват поне три политически сили.

Окончателните резултати ще бъдат съобщени след около седмица.

Пашинян се обяви за победител след вота в Армения, Кочарян оспорва резултатите

Пашинян се обяви за победител след вота в Армения, Кочарян оспорва резултатите

Все още няма окончателни резултати