Изборите за президент на Украйна в началото на следващата година ще се превърнат в своеобразен референдум по въпроса за встъпването на страната в НАТО.

Украинското правителство и президентът на Украйна Виктор Юшченко продължават да настояват за приемането на страната в Алианса, независимо че мнозинството от украинците са против.

Това отбелязва директорът на Американския институт в Украйна Антъни Салвия.

Ако изборите бъдат спечелени от кандидат, защитаващ тезата за членство на Украйна в НАТО, то въпросът ще бъде снет от политическия дневен ред.

На този етап украинското правителство се старае да отговаря да изискванията на Алианса. Неотдавна президентът Юшченко отново каза в Ню Йорк, че Украйна продължава да се стреми към НАТО.

Според мнението на Салвия честото напомняне от страна на президента на мнението му по въпроса за членство е положителен факт.

Припомняме, Юшченко заяви, че смята да се кандидатира за още един мандат.

По време на изборната кампания през 2004 година нито един от кандидатите не включи въпросът за членството на НАТО в приоритетите си, а настоящото правителство няма никакъв мандат за действие по този въпрос, посочва още експертът.

В момента и да се проведе референдум по въпроса, според социологическите проучвания общественото мнение не се е променило значително след проведения вече референдум, който беше отрицателен.

В същото време, самите избори ще бъдат своеобразен референдум по този проблем. Необходимо е обаче и другите кандидати - Яценук, Янукович и Тимошенко - да изкажат ясно позицията си по въпроса, посочва още Антъни Салвия.