Президентските избори във Франция, първият тур на които ще се проведе в неделя, представляват риск за световната икономика. Това обяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от "Ройтерс".

Социологическите проучвания показват, че водачът на крайната десница Марин льо Пен ще стигне до балотажа, но там в крайна сметка ще загуби битката.

Водачът на "Националния фронт" агитира за излизането на Франция от Европейския съюз и отказването от еврото. Крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон също изтъкна възможността за "Фрекзит".

"Не е тайна, че няма да празнуваме бурно, ако резултатите в неделя доведат до балотаж между Льо Пен и Меланшон", коментирал Шойбле и добавил: "Политическите движения също принадлежат на геополитическите рискове. Имам голямо доверие в републиканската рационалност на французите."

Говорейки в кулоарите на среща на Международния валутен фонд във Вашингтон, Шойбле също така изтъкнал, че очаква лидерите на Г-20 да намерят "неконфронтационно" решение по въпросите на търговията, когато се срещнат в Хамбург през лятото.

САЩ разкритикуваха големия търговски излишък на Германия и заплашиха да намалят американския търговски дефицит с потенциални мерки за ограничаване на вноса.