В Сърбия започна гласуването на парламентарните избори. Изборите се отложиха с два месеца заради пандемията от коронавирус. Освен за парламент гражданите ще гласуват и за местни органи на властта, съобщава "Новости".

Вотът е белязан и от частичен бойкот на опозицията: Организаторите на уличните протести "Съюз за Сърбия", състоящи се от Демократическата партия, управлявала до 2012 г., движение "Двери", партията "Свобода и закон" и няколко малки партии бойкотираха изборите.

Опозицията в Сърбия бойкотира парламентарните избори през април

Опозицията в Сърбия бойкотира парламентарните избори през април

Заради контрола на Вучич върху медиите и изборния процес

Избирателните секции бяха отворени в 7 часа местно време, а гласуването ще продължи до 20 часа. Право на глас имат 6 584 376 милиона сръбски граждани. Отворени са 8 385 избирателни участъци, като 90 секции има на територията на Косово, а 42 в чужбина.

В парламентарните избори участват 21 листи, което е най-големият брой в сравнение с предишните четири изборни цикъла. В еднокамерния парламент на Сърбия 250 депутати се избират за срок от четири години. 

Очакванията са за около 45% избирателна активност.

Според последните проучвания Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич има шанс да спечели близо 60 процента от гласовете. Нейният партньор - Социалистическата партия на Сърбия (СПС) на Ивица Дачич - 12 процента. 

Над 3% - границата за влизане в Скупщината - според социолозите ще преминат и Сръбската радикална партия на Воислав Шешел и движението на спортиста Александър Шапич, който сега е управител на един от районите в Белград.

Сърбия арестува 15 опозиционери след сблъсъци пред парламента

Сърбия арестува 15 опозиционери след сблъсъци пред парламента

Политическото напрежение ескалира, тъй като парламентарните избори бяха отложени за 21 юни

Самото провеждане на изборния процес се провежда при строги мерки за сигурност на самите членове на секциите и редица мерки. Носенето на маски е задължително, спазването на дистанция от поне един метър също. Препоръчително е избягването на физически контакт.

Централната избирателна комисия е длъжна на обяви резултатите не по-късно от 96 часа от затварянето на урните, а до 10 дни трябва да връчи мандата на избраните парламентаристи.