Принцеса Басма бинт Сауд бин Абдулазис ал Сауд, известна саудитска кралска особа, която се е застъпвала за хуманитарни каузи, е изчезнала, като смята, че е под домашен арест в Рияд без повдигнато обвинение, съобщава "Дойче веле".

Източник, близък до принцесата, който е пожелал да остане анонимен заради опасения за сигурността, е казал, че въпреки че семейството е било в контакт с кралската особа, принцеса Басма не може да говори открито, защото комуникациите ѝ се следят.

Принцеса Басма отдавна се застъпва за конституционна реформа и хуманитарни проблеми в Саудитска Арабия и в целия регион.

Предполагаемият ѝ домашен арест, заедно с дъщеря ѝ, идва, след като саудитски критици вбесиха фактическия саудитски държавен ръководител - престолонаследника Мохамед бин Салман, което доведе до убийството, изчезването, хвърлянето в затвора и сплашването на критици и части от кралското семейство.

Саудитските власти не са отговорили на исканията на "Дойче веле" за коментар.

Източникът е уточнил, че принцеса Басма е била задържана през март тази година по подозрение, че се е опитала да избяга от страната с пълнолетната си дъщеря, след като тя е трябвало да пътува до Швейцария за лечение. Оттогава, твърдят източниците, саудитските власти не са отговорили на исканията им за информация.

Документи, видени от "Дойче веле", показват, че принцеса Басма е имала разрешения да излети от Джеда на 18 декември миналата година, придружена от дъщеря си, за спешна медицинска помощ по искане на швейцарския ѝ лекар. Американският адвокат, който е организирал евакуацията ѝ - Леонард Бенет, е казал, че самолетът на принцесата не е получил разрешение да излети и не ѝ е било разрешено да напусне.

Бенет каза около два месеца след това, "тя просто излезе от радара, никой не знае къде е. Всъщност се страхувахме от най-лошото".

След продължителни опити да ѝ се обадят, "тя се появи и звучеше като заложница", каза той.

Въпреки че полетът е бил за Женева, Бенет уточни, че тъй като е планирано да пътува през Турция, разглеждана от Рияд като враждебна страна, пътуването е предизвикало съмнения.

"Те направиха разследване, за да установят дали (твърденията за бягство) са верни и вече са го приключили, но и досега няма отговор", уточни източникът, близък до принцеса Басма, допълвайки: "Оказа се, че е невярна информация, но все още не знаем защо е задържана."

Източникът е уточнил, че не знаят кой е поръчал нейния арест, но настоя, че той не бил политически мотивиран и не бил поръчан със знанието на управляващите кралски особи.

Приятел и бизнес колега на принцесата, който също не е пожелал самоличността му да бъде разкрита, потвърди, че принцесата е "изчезнала" от март, но заяви, че управляващото семейство трябва да знае къде се намира.

"Няколко източници там твърдят, че не смятат, че Мохамед бин Салман знае, но аз не съм съгласен - той знае. Затова искаме да знаем каква е неговата позиция. Защо е задържана?"

Майка на пет деца, принцеса Басма започна да пише за саудитските медии през 2006 г., но след това стана бизнесдама и обществен глас за реформи, с които невинаги са били съгласни владетелите на страната.