Китайски журналист, който бе преследван и след това задържан в Ухан се появи отново след почти два месеца. Ли Зъуа излъчва преследването и задържането му от полицията на 26 февруари и оттогава не е виждан, съобщава БиБиСи.

В сряда той публикува видео, в което казва, че е прекарал две седмици под "карантина" в Ухан, последвани от още карантина в родния си град. Казали му, че е необходима карантината, тъй като той е бил в "чувствителни райони".

Ли Зъуа е журналист, който пристигна в Ухан през февруари, след като друг журналист, Чен Киуши, изчезна. В първото си видео от Ухан той обясни защо е там. "Преди да вляза в Ухан, приятел, който работеше в китайските мейнстрийм медии, ми каза ... всички лоши новини за епидемията са задържани от централното правителство. Местните медии могат да съобщават само добрите новини за възстановяването на пациентите и прочие. Разбира се, остава неясно дали това е вярно, защото това е, което чух от приятелите си."

Историите му включват предполагаемо прикриване на инфекции и претоварен крематориум. Те са гледани милиони пъти в китайски платформи, YouTube и Twitter.

Ли Зъуа е отведен от полиция за карантинното настаняване в Ухан, където са взети и електронните му устройства. Той остава там две седмици и сега обяснява, че е бил "в безопасност" и можел да гледа новини от китайската телевизия.

След това е откаран в карантинния център в родния си град за още две седмици, преди да може да се прибере при семейството си. "По време на целия процес полицията наложи цивилизовано закона, осигуряваха ми почивка и храна. Те също така много се грижеха за мен", допълва той.

"След като завърши карантината, бях със семейството си. Сега планирам развитието си през тази година. Благодарен съм на всички хора, които се грижеха за мен. Пожелавам на всички хора, страдащи от епидемията, да се преборят. Бог да благослови Китай. Иска ми се светът да се обедини."

Журналистът Чен Киуши все още липсва, според акаунт в Twitter, управляван от приятели. Той не е в контакт от 75 дни. Друг журналист, който предаваше от Ухан, Фан Бин, също не е виждан  от февруари.

"Журналист, който мистериозно изчезна преди близо два месеца, след като съобщи за ситуацията в Ухан, се появи отново и сега той хвали тези които го задържаха, които го арестуваха, разпитваха и го държаха в продължение на два месеца", пише потребител в социалната мрежа.

В Китай изчезват хора, показали истината за Ухан

В Китай изчезват хора, показали истината за Ухан

"В Ухан съм, преследват ме"...