Мексикански официални лица в четвъртък определиха изчезването на 43 студенти през 2014 г. като държавно престъпление, прикрито от правителството, в друга осъдителна оценка на действията на предишната администрация по отношение на едно от най-лошите зверства с човешките права в Мексико, съобщи "Ройтерс".

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор обеща да разкрие какво се е случило със студентите, които изчезнаха в югозападния град Игуала през септември 2014 г., след като отхвърли версията на предишното правителство за събитията.

Припомняме, че случаят предизвика международно възмущение от изчезванията и безнаказаността в Мексико и нанесе трайни щети на администрацията на тогавашния президент Енрике Пеня Нието, особено след като международни експерти по правата на човека критикуваха официалното разследване като изпълнено с грешки и злоупотреби.

Висшият служител по правата на човека в Мексико, Алехандро Енсинас, каза на пресконференция, че участието на правителството в изчезването - включително местни, щатски и федерални служители - представлява "държавно престъпление".

Впоследствие последното правителство "скри истината за фактите, промени местопрестъпленията, прикри връзките между властите и престъпна група".

Въоръжените сили в Мексико наясно със случая с 43-та изчезнали студенти

Въоръжените сили в Мексико наясно със случая с 43-та изчезнали студенти

Случаят от 2014 г. разгневи обществеността, след като полицаи се оказаха замесени

Един от учениците е бил военен информатор, но властите не са спазили протокола за намиране на изчезнали войници, отбеляза още Енсинас. Ако бяха направили това, "изчезването и убийството на учениците щяха да бъдат предотвратени", каза той.

Въпреки обширните търсения, останките само на трима студенти са открити и идентифицирани, каза Енсинас.

Семействата на студентите отдавна изразяват надежда, че техните близки са оцелели, оказвайки натиск върху правителството в протести, в които те скандираха "Искаме ги обратно живи".

Енсинас направи официално признание, че студентите не са оцелели.

"Няма индикации, че студентите са живи. Всички показания и улики доказват, че те са били убити, а телата им - изчезнали, каза той. Това е тъжна реалност."

Припомняме, че през март тази година доклад заключи, че въоръжените сили на Мексико са знаели от самото начало, че 43-мата студенти изчезнали през 2014 г., са били отвлечени от престъпни групировки, но са скрили доказателства, които биха могли да помогнат за намирането им.

Много от заподозрените, арестувани по случая, по-късно бяха освободени и много твърдяха, че са били измъчвани от полицията или военните.

Мексико от 2006 г. е обхванато от спирала на насилие, свързано с картелите, когато правителството започна операция срещу наркотиците с участието на федерални войски. Оттогава са извършени повече от 340 000 убийства, повечето от които се дължат на битки между престъпни банди, според официални данни.

Мексико разследва отново убийството на 43-та студенти

Мексико разследва отново убийството на 43-та студенти

Жертви на наркокартелите