Въоръжените сили на Мексико са знаели от самото начало, че 43-мата студенти изчезнали през 2014 г., са били отвлечени от престъпни групировки, но са скрили доказателства, които биха могли да помогнат за намирането им. Това показват изводите на доклад, публикуван в понеделник от специално разследване, цитиран от "Гардиън".

Бивш колумбийски прокурор Анджела Буйтраго заяви, че групата от независими експерти е открила доказателства, че властите са укривали или фалшифицирали доказателства от началото на претърсването.

Поредно убийство на журналист в Мексико

Поредно убийство на журналист в Мексико

Това е осмото убийство от началото на годината

"Тя беше фалшифицирана от първия ден до последния ден", каза Буйтраго, който е част от групата на Междуамериканската комисия по правата на човека, подкрепяща разследването.

Буйтраго каза, че следователи, прокурори и военни са променили местопрестъплението и записите. Правителствено видео с дрон, получено от експертите, показва морски пехотинци и полиция да се катерят около района, където се твърди, че учениците са били убити.

Студентите от радикален учителски колеж бяха отвлечени от местната полиция в южния щат Гереро, която вероятно ги е убила и изгорила телата им.

Но студентите са били под наблюдение, защото техният колеж, който има силни връзки с левите социални движения в Мексико, е бил разглеждан като потенциален огнище на подривна дейност, експертите.

"Органите за сигурност имаха в ход два разузнавателни процеса, единият за проследяване на действията на организираната престъпност в района, а другият за проследяване на учениците", заявяват следователите в доклада, който се основава на разсекретени документи.

След отвличането разследващите се стремят бързо да разкрият престъплението чрез незаконни претърсвания, задържания и изтезания на заподозрени.

Мексико поиска от израелското правителство да екстрадира бившия висш служител по сигурността Томас Зерон, който беше ръководител на федералната следствена агенция по време на отвличането. Той е издирван по обвинения в изтезания и прикриване на изчезвания. Зерон избяга в Израел през август 2019 г..

Разследването отдавна беше критикувано от семействата на 43-мата студенти, които изчезнаха през септември 2014 г., след като бяха задържани от местната полиция в Игуала, в Гереро. Твърди се, че са били предадени на наркогрупа и убити.

19 души са застреляни в Централно Мексико

19 души са застреляни в Централно Мексико

Причините за нападението не са известни

Зерон беше в центъра на широко критикуваното разследване на правителството, което не успя да определи окончателно какво се е случило със студентите. Два независими екипа от експерти поставиха под съмнение настояването на мексиканските власти, че телата на студентите са били изгорени в огромен пожар на сметището.

Много от заподозрените, арестувани по случая, по-късно бяха освободени и много твърдяха, че са били измъчвани от полицията или военните.

Мексико от 2006 г. е обхванато от спирала на насилие, свързано с картелите, когато правителството започна операция срещу наркотиците с участието на федерални войски. Оттогава са извършени повече от 340 000 убийства, повечето от които се дължат на битки между престъпни банди, според официални данни.

Мексико разследва отново убийството на 43-та студенти

Мексико разследва отново убийството на 43-та студенти

Жертви на наркокартелите