Няколко мюсюлмански страни осъдиха остро протеста в Стокхолм, на който бе изгорено копие на Корана. Това съобщи БиБиСи.

Държавите от Близкия изток, включително Ирак, Иран, Саудитска Арабия и Египет, остро критикуваха изгарянето. Турция, която има думата дали Швеция ще влезе в НАТО нарече случилото се "презрян акт". По-рано тази година страната обяви, че е неприемливо да се позволяват подобни антиислямски действия да се провеждат под предлог за свобода на изразяване.

За мюсюлманите Коранът е свещеното Божие слово. Всяко умишлено увреждане или проява на неуважение към него се счита за обидно.

Изгарянето на Корана в Стокхолм се случи в момент, когато мюсюлманите по целия свят празнуваха първия ден от Курбан Байрам, един от най-важните празници в ислямската религия. Шведската полиция е дала разрешение за протеста в съответствие със законите за свободата на словото, но по-късно обяви, че инцидентът се разследва за подбуждане на омраза.

Протестът предизвика гняв и сред други нации. Мароко отзова посланика си в Стокхолм и привика посланик на Швеция в Рабат. Ирак обяви, че инцидентът е отражение на омразен агресивен дух, който няма нищо общо със свободата на изразяване.

Иран повтори критиките на Ирак, наричайки акта на изгаряне на Корана "провокативен" и "неприемлив". Египет пък го описа като срамен, провокативен акт. Според Саудитска Арабия, дестинацията на около 1,8 милиона богомолци на годишното поклонение Хадж, посочи, че тези омразни и повтарящи се действия не могат да бъдат приети с никакво оправдание.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) също реагираха остро и призоваха шведския посланик за обяснение.

В началото на годината имаше сходен случай, при който датски крайнодесен политик изгори копие от Корана близо до турското посолство в Стокхолм.

Отново протест с изгаряне на Корана в Стокхолм

Отново протест с изгаряне на Корана в Стокхолм

Това може да ядоса Турция преди срещата на НАТО във Вилнюс