Представителите на Русия са били изключени от експертната група по обсъждането на перспективите за създаване на окололунната станция Gateway. Това съобщава РИА Новости, цитирайки източник от руския ракетно-космически сектор.

По думите му решението е взето след многократни изявления на руската страна за недостатъчната роля в проекта.

"Представителите на Русия са изключени от дискусията по тази тема, изключени от изпращането на писма, дискусии, достъп до материали", уточнил източникът.

НАСА разкри научните цели на бъдещите астронавти на Луната

НАСА разкри научните цели на бъдещите астронавти на Луната

Американската космическа агенция НАСА публикува доклад

Американците планират да построят станцията Gateway в орбитата на Луната. През 2017 г. "Роскосмос" и НАСА сключиха споразумение за съвместна работа, но по-късно генералният директор на руската държавна корпорация Дмитрий Рогозин отбеляза, че Москва не може да си позволи да участва в Gateway, тъй като на нея ѝ била отредена недостатъчно голяма роля, като той нарече проекта американоцентричен.

На Русия беше възложено производството само на един модул на станцията - шлюз за излизане в открития космос. САЩ имаха основен принос за проекта. Съответно приносът отчита ролята на страната в проекта. Рогозин обяви готовността на Русия да участва в проекта, ако той се основава на принципите на равноправието, както е при Международната космическа станция.

От пресслужбата на "Роскосмос" за отбелязали, че за последно те са участвали в профилна среща през юни 2020 г. Това беше организиран от НАСА онлайн брифинг с много заинтересовани страни с участието на ръководители на международни космически агенции по въпросите на основните приоритети областта на пилотираното и роботизирано изследване на Луната и дълбокия космос, включително проекта Gateway.

"Роскосмос" поздрави Китай за историческата мисия на Луната

"Роскосмос" поздрави Китай за историческата мисия на Луната

Китай съобщивчера, че успешно е приземил още една сонда на Луната