Американската космическа агенция НАСА публикува доклад с научните приоритети на астронавтите към програмата Artemis III, които ще бъдат изпратени на Луната през 2024 г., информира АФП.

НАСА купува материал от Луната за $1

НАСА купува материал от Луната за $1

Американската космическа агенция НАСА сключи договори с четири компании

Една от задачите е да бъдат събрани общо 85 килограма проби от небесното тяло, включително от повърхността и материали под земята. Астронавтите от програмата Apollo донесоха 64 килограма проби между 1969 и 1972 г.

Луната има голям научен потенциал и астронавтите ще ни помогнат да разберем това, отбелязват от НАСА.

НАСА протяга ръка на Китай

НАСА протяга ръка на Китай

Размяна на информация за Луната

Мисия Artemis I, която трябва да се проведе преди края на 2021 г., ще включва изпитание на Space Launch System и космическия кораб Orion.

Мисия Artemis II предвижда изпитателен полет с астронавти в орбитата през 2023 г., но няма да включва реално кацане на Луната.

Мисията Artemis III предвижда изпращане на астронавти на Луната през 2024 г., включително и първата жена.

НАСА се похвали с успешна мисия на астероида Бену

НАСА се похвали с успешна мисия на астероида Бену

Сондата е на 320 милиона километра от Земята

В доклада от 188 страници НАСА посочва седем научни задачи за мисия Artemis III, включително разбиране на планетарния процес.

Астронавтите ще останат максимум шест дни и половина на Луната. НАСА обмисля предварително изпращане на научни активи на мястото, където астронавтите ще кацнат.

Крайната целта на американците е създаване на база (Artemis Base Camp) на Луната до края на десетилетието - амбициозен план, който ще изисква десетки милиарди долари и разрешението на правителството на САЩ и Конгреса.