Американската космическа агенция НАСА сключи договори с четири компании за събиране на проби от Луната за сумата от 1 до 15 000 долара - най-ниските цени, които имат за цел да поставят начало на бъдеща експлоатация на космически ресурси от частния сектор, информира АФП.

Събирайте скали от Луната за нас, поиска НАСА от частни компании

Събирайте скали от Луната за нас, поиска НАСА от частни компании

Договорът няма да включва стъпване на Луната

Мисля, че е изумително, че можем да купим лунен реголит от четири компании за общо 25 001 долара, обяви Фил Макалистър, директор по развитие на търговските космически полети в НАСА.

Договорите са с Lunar Outpost от Голдън, Колорадо, за 1 долар, ispace Japan от Токио за 5000 долара, ispace Europe от Люксембург за 5000 долара и Masten Space Systems от Калифорния за 15 000 долара.

Компаниите планират да съберат материали по време на планирани мисии на Луната през 2022 и 2023 г. Фирмите ще съберат малко количество реголит от Луната и ще предоставят на НАСА събрания материал. Космическата агенция ще е единственият собственик на материала като част от програмата Artemis.

Съгласно програмата НАСА планира да изпрати мъж и жена на Луната до 2024 г. и да постави основата на проучване и евентуална мисия до Марс.

Мисиите на Луната ще бъде от решаващо значение за тези до Марс.