Страните от Западните Балкани, начело със Сърбия, са изнесли оръжия, боеприпаси и оборудване на стойност над 500 млн. евро през 2016 г., като Саудитска Арабия е най-големият купувач, се посочва в доклад, цитиран от "Ройтерс".

Оръжейните производители и правителствата в региона, който включва Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Косово и Албания, увеличават производството на оръжие и износа на излишни запаси, за да подобрят икономиките си, които не са в цветущо здраве.

Всички освен Албания са бивши части от старата федерална Югославия, която беше голям износител на оръжие в световен мащаб, особено за развиващите се страни.

Докладът на Клирингова къща за контрол на леко стрелково и малокалибрено оръжие в Югоизточна и Източна Европа (SEESAC) посочва, че годишните приходи на региона от продажбите на оръжие са се увеличили с 12 процента до 514,6 млн. евро през 2016 г. Това е последната година, за която има данни.

Сърбия е на първо място сред страните от региона с продадени оръжия в чужбина на стойност 406,6 млн. евро, следвана от Босна със 104,3 млн. евро. През 2016 г. Албания е продала оръжие за 1,28 млн. евро.

Черна гора и Македония са продали оръжие съответно на стойност 1,13 и 1,21 млн. евро.

По-рано тази година сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че Белград има за цел да изнесе оръжия и военно оборудване на стойност около 600 млн. евро тази година, което е увеличение от 570 млн. евро през 2017 г.

Продажбите на оръжие от Западните Балкани за Саудитска Арабия през 2016 г. възлизат на 118 млн. евро, което я прави най-големият единичен купувач на оръжие от региона. Останалата част от продукцията е била закупена от страни, вариращи от Афганистан, Алжир, Ирак до Турция и САЩ.