Турският парламент e в задънена улица по изготвянето на нова конституция, която има за цел да предпази демократичните ценности и да замени изготвената от военните сегашна Харта, каза депутат от управляващата партия, предаде „Франс прес".

Специална парламентарна комисия бе сформирана, за да се подготви новата конституция и да замени сегашната, която е писана от военната хунта след преврата през 1980 година. Но комисията формално беше разпусната, след като не е успяла да постигне никакъв значим прогрес.

Парламентарната комисия, която имаше за задача да напише нова конституция, не успя да създаде нито един член през последните четири месеца", заяви депутатът от Партията на справедливостта и развитието.

По думите му малко вероятно е да има нова конституция - ключово искане на премиера Ердоган конституцията да е готова до парламентарните избори през 2015 година.

Един от спорните въпроси е конституцията да се обляга на плановете на управляващата партия, които включват въвеждане на изпълнителна президентска система в страната.

Наблюдатели смятат, че Ердоган, който е премиер от 11 години, се надява да се промени конституцията, за да бъде близка до американския модел във връзка с евентуалното му участие на президентските избори през 2014 година.

Президентския пост, оглавяван от Абдула Гюл от 2007 година, в момента е предимно символичен.

Политическите партии в 550-местния парламент работят по новия документ от 2011 година.

Изглежда трудно да се пише нова конституция преди парламентарните избори", допълни депутатът.

Комисията постигна компромис по 62 члена, но различията останаха по редица точки, включително гражданството и езиковите права.

Правителството искаше да се подготви новата харта преди изборите: местни избори през март 2014 година, няколко месеца по-късно президентски и парламентарни през 2015 година.

Председателят на парламента Джемил Чиче обяви в понеделник, че планира да се оттегли от комисията.

Комисията пропадна, след като се оттегли ръководителят й", заключи депутатът.