Петролната рафинерия в южната част на Русия, която беше засегната от атака с дрон по-рано тази седмица, е възобновила дейността си, съобщи в. "Гардиън".

От петролната рафинерия "Новошахтинск" в Ростовска област съобщиха, че първият от двата дрона, летящи откъм Украйна, е ударил в сряда сутринта, като е засегнал инсталация за дестилация на суров петрол и е предизвикал взрив и огнено кълбо.

Видеоклип, споделен в социалните медии, показва как нещо, което изглеждаше като безпилотен летателен апарат, се разбива в петролната рафинерия, което би било смущаващо проникване в противовъздушната отбрана на Русия.

Пожар избухна в руска петролна рафинерия до границата с Украйна

Пожар избухна в руска петролна рафинерия до границата с Украйна

На кадри в социалните мрежи се вижда летящ дрон сред съоръженията

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев потвърди инцидента, като написа, че фрагменти от два безпилотни самолета са открити на територията на петролната рафинерия в Новошахтинск, където в сряда сутринта избухна голям пожар.

След нападението и двете инсталации за първична дестилация на суров нефт в рафинерията са били спрени, но от петък поне едната е била отново в експлоатация, съобщиха за "Ройтерс" двама запознати източници.

Единият от източниците каза:

Рафинерията е отново онлайн след пожара. Рафинирането през юни ще бъде слабо засегнато, докато през юли ще има планиран годишен ремонт. Не е ясно колко може да повлияе на производството.