Обвинени в престъпление в САЩ са започнали да използват заплахата от смъртоносната зараза от новия коронавирус (COVID-19) като оръжие при нападения срещу полиция, продавачи в магазини и бакалии, които се опитват да съхранят страната изхранена по време на карантината, съобщава "Ройтерс".

Заплахи за разпространение на COVID-19 са били регистрирани в цялата страна, повдигайки въпроси дали щатите ще тръгнат към криминализиране на използването на новия коронавирус като оръжие, начинът, по който повече от половината американски щати направиха престъпление неразкритото излагане на ХИВ, след като кризата със СПИН избухна през 1980-те години.

Мъж от щата Мичиган избърсал носа и лицето си в ризата на служител в магазин, който се опитвал да наложи изискването за носене на маска. 68-годишният мъж е бил обвинен в престъпно нападение и обида и, ако бъде осъден, го грозят три месеца зад решетките и глоба в размер на 500 долара.

В град Сейнт Питърсбърг, щата Флорида, мъж се изкашлял и изплюл по полицаи и заплашил, че ще разпространи вируса, докато те отговаряли на обаждания за домашно насилие в дома му. Него го грозят до пет години затвор по федерални обвинения за извършване на измама с биологично оръжие, след като резултатите от неговите тестове за коронавирус се оказали отрицателни.

Човек от Сан Антонио, щата Тексас, твърдял в публикация във "Фейсбук", че е платил на някого за разпространение на коронавируса в хранителни магазини. Въпреки че заплахата му e била сметната за фалшива, той също е бил арестуван и обвинен в измама с биологично оръжие. Той твърдял, че се е опитвал да възпира хората да посещават магазини в опит да предотврати разпространението на вируса, посочиха от прокуратурата в Тексас.

Ню Джърси е сред първите щати, които обмислят да превърнат в престъпление отправянето на "достоверна заплаха за заразяване на друг с COVID-19 или подобно инфекциозно заболяване, което е предизвикало обществена извънредна ситуация", заяви говорител на Националната конференция на щатските законодателни органи.

Защитници на ХИВ-позитивни хора отбелязаха, че щатите, които изготвят такива закони, трябва да внимават да не ги правят толкова широки, че да наказват бедните и малцинствените общности, както показват проучванията по отношение на криминализацията срещу ХИВ, според Института "Уилямс" за право и публична политика по отношение на сексуалната ориентация и джендър идентичността към Училището по право в университета UCLA в щата Калифорния.

През последните четири десетилетия поне 26 щата приеха закони за криминализиране на излагането на ХИВ. Престъпленията варират от ухапване до даряване на кръв и в повечето случаи не е необходима ХИВ инфекция, за да може човек да бъде обвинен в "престъпно предаване на ХИВ".

Няколко проучвания са установили, че законите за криминализиране на ХИВ са насочени към малцинствата, изтъква Брад Сиърс, доцент по право в Училището по право към UCLA. Тези закони били създадени в отговор на отрицателния стереотип за "гей или бисексуален мъж хищник", уточни той.

Криминализацията на COVID-19, от друга страна, не набира моментално сили, тъй като засяга предимно възрастните хора и хората с предшестващи заболявания, посочи Сиърс.

Но той каза, че, тъй като пандемията все повече се концентрира сред бедните американци и цветнокожите, това може да промени апетитите на щатите за опити за криминализиране.

"Това би могло да увеличи риска щатските законодателни органи да приемат наказателни закони, на които изкупителни жертви да са самите хора, които трябва да бъдат защитени", предупреди Сиърс.

В щата Ню Джърси, законопроект на републиканския сенатор Кристин Корадо за наказване на всички, осъдени за заплаха за разпространение на COVID-19, с до 10 години зад решетките и глоба в размер на 150 000 долара, е бил разгледан от комисията по бюджет и бюджетни кредити към щатския сенат тази седмица.

"За онези, които смятат, че е дръзко да си правиш такива болни шеги - ще си понесете последствията от лошите си решения. Тези заплахи няма да бъдат приети леко, а тези, които бъдат признати за виновни, ще бъдат наказани в най-голяма степен от закона", настоя Корадо.