Израелските военни съобщиха, че са убили трима командири на Хизбула и около 70 бойци в Южен Ливан през последните 48 часа, ден след като потвърдиха, че са убили наследника на лидера на екстремистката групировка Хашем Сафиедин, предава "Ройтерс".

"В южен Ливан войските на израелската армия продължават да извършват ограничени, локализирани, целенасочени нападения срещу терористичната инфраструктура и оперативни служители на Хизбула", се казва в изявление на армията.

"През изминалия ден войските ликвидираха около 70 терористи чрез наземни и въздушни удари", се казва в съобщението.

Израел разшири предупрежденията си за евакуация до няколко централни квартала в южния ливански пристанищен град Тир в сряда, като нареди на хората да се евакуират на север извън града.

Израел провежда ескалираща офанзива в Ливан след година на гранични сблъсъци с Хизбула, една от най-силно въоръжените прокси сили на Иран в Близкия изток.

Офанзивата на Израел прогони най-малко 1,2 милиона ливанци от домовете им и уби 2530 души, включително най-малко 63 през последните 24 часа, съобщи ливанското правителство във вторник.

Във вторник израелската армия заяви, че е потвърдила убийството на Хашем Сафиедин , очевидният наследник на нейния лидер Хасан Насрала, който беше убит при израелска атака миналия месец.

Военните съобщиха, че Сафиедин е бил убит при удар, извършен преди три седмици в южните предградия на Бейрут, което е първото потвърждение за смъртта му. По-рано този месец Израел каза, че той вероятно е бил елиминиран .

Няма коментар от страна на Хизбула относно изявлението на Израел.

"Стигнахме до Насрала, неговия заместник и по-голямата част от висшето ръководство на Хизбула. Ще достигнем до всеки, който застрашава сигурността на цивилните на държавата Израел", каза главнокомандващият израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви.

Роднина на Насрала, Сафиедин беше назначен в нейния Джихадски съвет - органът, отговорен за военните й операции - и в нейния изпълнителен съвет, който наблюдаваше финансовите и административните дела на Хизбула.

Сафиедин пое важна роля, говорейки от името на Хизбула през последната година на военните действия с Израел, като говореше на погребения и други събития, на които Насрала отдавна не можеше да присъства от съображения за сигурност.

Досега Израел не показва никакви признаци че ще забави в своите кампании в Газа и Ливан, дори след като уби няколко лидери на Хамас и Хизбула, включително Хасан Насрала, при въздушен удар на 27 септември.

Дипломати казват, че Израел има за цел да заеме силна позиция, преди новата администрация на САЩ да поеме управлението след изборите на 5 ноември между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп.

Ислямската съпротива в Ирак заяви в сряда, че е атакувала израелския пристанищен град Ейлат с дронове два пъти, удряйки "жизненоважни" цели, но израелските военни казаха, че са прихванали два дрона, които са пътували над води близо до Ейлат.

Проиранската въоръжена група обеща да засили атаките срещу Израел в знак на солидарност с палестинците, след като бойци на Хамас предприеха нападение срещу Израел на 7 октомври 2023 г., което предизвика войната в Газа .

Ислямската съпротива, ливанската Хизбула, йеменските хуси и различни шиитски мюсюлмански въоръжени групи в Ирак и Сирия, известни като "Оста на съпротивата" срещу Израел и САЩ, обещаха да подкрепят палестинците в тяхната битка.

Блинкън помоли Нетаняху да направи повече за хуманитарната ситуация в Газа

Блинкън помоли Нетаняху да направи повече за хуманитарната ситуация в Газа

Израелската информация за срещата не споменава хуманитарни въпроси да са били обсъдени

Потвърждението на Израел за смъртта на Сафиедин дойде, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън притисна израелския премиер Бенямин Нетаняху във вторник да извлече полза от убийството на лидера на Хамас Яхия Синвар, като осигури освобождаването на заложниците от атаката на 7 октомври и прекратяване на войната в Газа.

След многократни неуспешни опити за посредничество при прекратяване на огъня между Израел и Хамас, Блинкън предприе 11-ото си пътуване до Близкия изток след избухването на войната в Газа - и последното преди президентски избори, които биха могли да обърнат политиката на САЩ.

Блинкън също търсеше начини за де-ескалация на конфликта в Ливан, където през нощта бяха убити най-малко 18 души, включително четири деца, и 60 ранени от израелски въздушен удар близо до главната държавна болница в Бейрут.

Той изрази надеждите на САЩ, че смъртта на лидера на Хамас, Синвар, обвинен за предизвикването на продължила вече една година опустошителна война чрез планирането на смъртоносното нападение на бойци от Газа на израелска територия - ще предостави нова възможност за мир.

В изявление, публикувано от неговия кабинет, Нетаняху каза, че елиминирането на Синвар "може да има положителен ефект върху завръщането на заложниците, постигането на всички цели на войната и деня след войната".

Но не се споменаваше за възможно прекратяване на огъня след една година на война, в която военният капацитет на Хамас беше силно влошен и Газа до голяма степен превърната в развалини, като повечето от нейните 2,3 милиона палестинци бяха разселени.

От своя страна Хамас отказа да освободи десетки заложници в Газа, заловени при нападение срещу Израел, без израелското обещание да прекрати войната и да се изтегли от територията. Хизбула изключи възможността за преговори, докато битката с Израел продължава.

Един „ходещ мъртвец” по-малко. Една война – по-близо

Един „ходещ мъртвец” по-малко. Една война – по-близо

Една седмица е твърде много време за събития като тези в Близкия изток