Израел и Гърция изграждат нова морска радарна станция в източната част на гръцкия остров Крит, съобщава гръцкият в. "Катимерини".

Според изданието новият наземен радар ще може да проследява цели на далечни разстояния, отвъд хоризонта, и както Израел, така и Гърция ще имат достъп до подобреното покритие на радара.

В информацията се допълва, че проектът е част от широкия политически съюз между Израел, Гърция и Кипър.

Йерусалим и Атина сближиха отношенията си през последните години. Военните и икономическите въпроси са от първостепенно значение в тези отношения, като особено внимание се отделя на използването на газовите залежи на двете страни.

Страните провеждат съвместни военни учения. Има индикации, че Гърция смекчава позицията си по палестинския въпрос в международните институции.

"Ройтерс" съобщи през 2015 г., че Израел е провеждал военни учения срещу доставената от Русия противоракетна система С-300 в Гърция, преди евентуалното разполагане на системата в Сирия и в Иран.

Израел и Кипър също имат много общи интереси в региона, включително ситуацията със сигурността в Сирия и Ливан и сложните отношения с Турция. Двете страни имат добри отношения с Египет, към който и двете планират да изнасят газ.

Израел и Кипър разполагат с големи газови залежи в своите териториални води и желаят да изнасят газ за Европа заедно с Гърция, която е важна стратегическа врата към континента.

Израел съобщи за откриването на някои от най-големите газови находища през последното десетилетие, а Кипър наскоро потвърди откриването на ново газово находище, което прави и двете страни потенциални износители на газ.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, гръцкият премиер Алексис Ципрас и кипърският президент Никос Анастасиадис ще се срещнат утре в Йерусалим, заедно с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Нетаняху заяви в неделя, че лидерите ще обсъдят строителството на газопровод от Израел до Европа.