Израелските военни са атакуваха военен обект на Хамас в Ивицата Газа рано сутринта в събота. Ударите са извършени в отговор на две ракетни атаки през нощта, съобщи "Ройтерс".

Това се случва часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън отлетя от Израел за Саудитска Арабия.

Израелската армия твърди, че нейните изтребители са ударили две съоръжения, принадлежащи на Хамас, радикална палестинска организация, която управлява Газа. Една от целите е била подземен завод за производство на ракети, казаха военните.

Джо Байдън се застъпва за интеграция между Израел и арабските страни

Джо Байдън се застъпва за интеграция между Израел и арабските страни

Прави се опит за създаване на широка антииранска ос

Свидетели от Газа описаха двата нападнати обекта като тренировъчни лагери на Хамас. Не се съобщава за пострадали.

Никоя групировка не пое отговорност за ракетните атаки. Но Израел обвинява Хамас за всяко насилие, произтичащо от палестинския анклав.

Хамас осъди посещението на Байдън и подкрепата на САЩ за Израел.

Говорителят на Хамас Фаузи Бархум каза, че въоръжени лица са стреляли по израелските самолети.

Припомняме, че Байдън проведе бърза поредица от срещи с лидерите на Ирак, Египет и Обединените арабски емирства в събота, докато се опитваше да изгради регионална противоракетна отбрана в рамките на арабската среща на върха в Саудитска Арабия.

Байдън, който започна първото си пътуване до Близкия изток като президент с посещение в Израел, се стреми да използва срещата в Джеда, за да интегрира Израел като част от нова антииранска ос.

В Саудитска Арабия Байдън все пак е лобирал за петрол

В Саудитска Арабия Байдън все пак е лобирал за петрол

Кралството може да успокои световните пазари

Байдън се фокусира върху планираната среща на върха с шест държави от Персийския залив и Египет, Йордания и Ирак, като същевременно омаловажи срещата си със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Тази среща предизвика критики в Съединените щати за нарушения на човешките права.