На северозападната граница на Иран е обявено военно положение, съобщава сайтът DEBKAfile, като се позовава на източник от иранските военни кръгове.

По думите му Корпусът на стражите на ислямската революция през последните няколко дни струпва войска и военна техника в Прикаспийския регион.

Според източника иранското разузнаване разполага с информация, че големи сили от армията на САЩ и Израел са съсредоточени във военновъздушни бази в Азербайджан и са готови във всеки момент да нанесат удари по ирански ядрени обекти.

Ирански източници отбелязват, че възможни сценарии за нападение на Ислямската република се обсъждат отдавна, но за първи път в региона са изпратени допълнителни войски за подкрепление. Според тях е обявена мобилизация "във връзка с присъствието на американски и израелски войски на западната граница".

Други източници съобщават, че през последните дни Израел тайно е изпратил през Грузия в азербайджански авиобази голям брой бомбардировачи.

Според източниците на DEBKAfile Иран има минимум 3 причини за обявяване на военно положение и всички те са свързани с Израел.

1. В Азербайджан наистина се наблюдава концентранция на американски и израелски военни контингенти. Но нито Вашингтон, нито Йерусалим ще признаят, че съсредоточават войски на иранската граница. По данни на западното разузнаване Израел и САЩ са установили в Азербайджан база за електронно наблюдение, която следи случващото се в Иран.

2. Иран трябва да отреагира на базираната в Персийския залив флотилия, водена от самолетоносача "Хари Труман".

3. Иран съсредоточава войска по границата с Азербайджан заради нарастване на етническото напрежение. На 20 юни иранските власти екзекутираха Абд ал-Малек Риги - лидер на регионална сунитска организация, обвинена за извършването на няколко терористични акта. Групировката му, съставена предимно от белуджи, многократно е обвинявана в опит да дестабилизира ситуацията в Иран с подкрепата на
Запада.  Екзекуцията би могла да провокира националните малцинства, в т.ч и азербайджанските сепаратисти, действащи както в Иран, така и от другата страна на границата.

Според иранския сайт Asriran.com, за да нападне Иран Израел ще използва територията на Грузия и Азербайджан, заради обявения от турския премиер Ердоган за недействителен военен договор между Турция и Израел. Сайтът припомня, че скоро парламентът на Азербайджан е одобрил нова военна доктрина, която допуска дислокация на чужди военни бази в страната.