Израелските сили за отбрана представиха на военния кабинет план за евакуация на цивилни граждани от Рафах в южната част на ивицата Газа.

Това съобщиха от канцеларията на израелския премиер, уточни АП.

Армията "представи план за евакуация на населението от районите на бойни действия в ивицата Газа, както и предстоящ оперативен план", се казва в изявлението.

Освен това късно в неделя вечерта кабинетът одобри предоставянето на хуманитарна помощ в южната част на Ивицата Газа "по такъв начин, че да се предотвратят мародерствата, които бяха извършени в северната част на Ивицата Газа и в други райони".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че операцията на територията на ивицата Газа в Рафах може да бъде отложена за известно време при условие, че бъде постигнато споразумение с групировката "Хамас" за освобождаването на заложници, но че офанзивата все пак ще продължи.

ЕС: Операция на Израел в Рафах ще е абсолютна катастрофа

ЕС: Операция на Израел в Рафах ще е абсолютна катастрофа

Няма как да бъдат избегнати цивилни жертви

"Ако имаме сделка, операцията може да бъде отложена по някакъв начин, но така или иначе ще се случи. Ако няма сделка, ние така или иначе ще проведем операцията", заяви Нетаняху в ефира на американския телевизионен канал CBS.

Премиерът добави, че "след няколко седмици", след като Израел започне военната операция в Рафах, ще има "пълна победа".

Въпреки предупрежденията на европейските съюзници и призивите на САЩ за "надежден" план за защита на цивилното население преди нападението, Нетаняху остава твърдо решен да се справи със ситуацията в Рафах по военен път.

Израел посочи дата за операцията си в Рафах

Израел посочи дата за операцията си в Рафах

До 10 март, началото на Рамазан, заложниците трябва да са у дома

"Ако нямаме споразумение, ще го направим така или иначе", заяви израелският премиер.

Новината идва, след като Белият дом заяви, че сделката все още е в процес на договаряне.