Износът на оръжия на Израел през 2019 г. е на обща стойност от 7,2 млрд. долара, което е лек спад в сравнение със 7,5 млрд. долара през предходната година, съобщи израелското правителство, цитирано от "Франс прес".

Както и през 2018 г., основната част от износа е за Азия и Тихоокеанския регион, уточняват от израелското военно министерство.

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

9 държави притежават 13 400 ядрени оръжия

Ръководителят на израелската дирекция за международно сътрудничество в областта на отбраната Яир Кулас заяви, че пандемията от новия коронавирус вероятно ще повлияе на продажбите през тази година.

"Очаквахме да наблюдаваме тенденция на ръст в междуправителствените споразумения през цялата 2020 г., но пандемията от коронавируса опустоши глобалната икономика и отбранителния сектор", подчерта Кулас в изявление.

Израелското правителство не коментира отделни договори за доставка на оръжие, но в днешното изявление се уточнява, че радарните системи и системите за ранно предупреждение представляват 17 процента от продажбите, докато ракетите и противовъздушните системи представляват 15 процентае.

Правителството допълни, че пилотираните самолети и авиониката са допринесли за 13 процента от продажбите през 2019 г., докато безпилотните летателни апарати и дроновете възлизат на 8 процента.

Други области включват кибер и разузнавателни системи, боеприпаси и въоръжение и военноморски системи.

Според изявлението продажбите в Азия и Тихоокеанския регион представляват 41 процента от всички продажби, докато 26 процента отиват за Европа, 25 процента за Северна Америка и 4 процента за Латинска Америка и Африка.