Израел се готви да изстреля нова радарна система, монтирана на балон, с усъвършенствани способности за засичане на ракети и самолети в северното небе на страната. Това съобщиха от израелското военно министерство, цитирани от "Аарец".

Системата, наречена "Небесна роса", е предназначена да предупреждава срещу дронове и усъвършенствани боеприпаси, заплашващи израелската територия. Израелските военни забелязаха през последните години опити на Иран да използва дронове с усъвършенствани способности в Ливан и Сирия и на по-далечни места, които са произведени от Иран с намерението да атакуват Израел.

Сирия обвини Израел в поредно посегателство върху суверенитета ѝ

Сирия обвини Израел в поредно посегателство върху суверенитета ѝ

Израел нанесъл въздушни удари в южната част на страната

Радикалните ислямистки групировки "Хизбула" и "Хамас" също инвестират големи ресурси за създаване на усъвършенстван набор от дронове, които да бъдат използвани срещу Израел. През последните години имаше редица осуетени опити на Иран да извърши атаки от сирийска територия.

Технологията на балона е базирана на аеростатна въздушна платформа, разработена от американската фирма TCOM и е част от продължаващите усилия за укрепване на израелската противоракетна отбранителна система. Той ще "представлява важен компонент за укрепване на защитата на границите на страната", се посочва в изявление на министерството. Подобно подразделение вече е разположено близо до Димона в южната част на Израел.

"През изминалата година доказахме, в голям брой успешни експерименти, способността на цялата многослойна отбранителна система да се справя с усъвършенствани заплахи, включително крилати ракети", увери ръководителят на Израелската организация за противоракетна отбрана Моше Пател.

Напрежение по границата на Израел с Ливан

Напрежение по границата на Израел с Ливан

Няма пострадали

"Модерната сензорна система е отличен пример за сътрудничество между Агенцията за противоракетна отбрана и Министерството на отбраната и партньорските индустрии", отбеляза шефът на американската Агенция за противоракетна отбрана адмирал Джон Хил, добавяйки, че това също така ще помогне за поддържането на технологичното предимство на Израел в региона. 

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц поздрави участващите компании и агенции за разработването на това, което той нарече "още един технологичен пробив, който ще засили защитата на небето на Израел и израелските граждани".

Израел има няколко системи за прихващане на ракети, включително "Железен купол", "Прашката на Давид" (по-рано известна като "Магическа пръчка") за цели със среден обсег и Arrow 3 за такива с далечен обсег.

Конгресът отпуска на Израел 1 млрд. долара за системата „Железен купол“

Конгресът отпуска на Израел 1 млрд. долара за системата „Железен купол“

420 конгресмени гласуваха "за" законопроекта...

Този юни израелските военни завършиха първото изпитание на въздушна лазерна система, която успешно унищожи няколко дрона, а миналия декември израелското военно министерство обяви, че е извършило успешно първите си мащабни противоракетни тестове, използвайки изключително базирани в морето установки.

Системата е разработена от Израелската организация за противоракетна отбрана на Министерството на отбраната съвместно с ВВС, Israel Aerospace Industries и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ и е предназначена да носи радар за ранно предупреждение.