Израелските власти съобщиха в сряда, че при въздушен удар срещу център за разпределение на храна на ООН в южната част на Газа е бил убил предварително набелязан командир на "Хамас", съобщава "Ройтерс". Според палестински здравни служители са били убити още четирима души, включително служител на ООН.

Израелската армия уточнява, че е бил убит Мохамад Абу Хасна, когото описват като бойец на Хамас, предоставял разузнавателна информация на групировката за позициите на израелските войски и е "също участвал в поемането на контрол над хуманитарната помощ и разпространението й на терористите на Хамас".

В изявление "Хамас" каза, че Абу Хасна е бил член на полицията и осъди убийството му като "страхливо убийство", целящо да попречи на разпределението на помощите.

"Хамас" идентифицира друг от петимата убити като ръководител на извънредна комисия за Рафах, Нидал ал Шейх Ейд.

Главната агенция на ООН за палестинците съобщи, че едно от нейните съоръжения е било ударено в Рафах, район в южната част на Газа, където се укрива повече от половината от 2,3-милионното население на Газа.

Най-малко един служител на Агенцията е сред петимата убити, а 22 други са ранени, каза агенцията, добавяйки, че координатите на съоръжението са били споделени с израелската армия.

Израелски дрон уби боец на "Хамас" в Ливан

Израелски дрон уби боец на "Хамас" в Ливан

При атака срещу кола край град Тир

"Днешното нападение срещу един от малкото останали разпределителни центрове на Агенцията в Ивицата Газа идва на фона на изчерпване на запасите от храна, гладът е широко разпространен", каза шефът Филип Лазарини.

"Хамас" отхвърли обвиненията на Израел, че отклонява хранителна помощ и твърди, че Израел използва глада, за да окаже натиск върху палестинското население.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в сряда, че е решен да замени Агенцията с други агенции, без да навреди на разпределението на помощта, позовавайки се на предполагаеми връзки между агенцията и бойците на "Хамас".

Al-Arabiya: "Хамас" прие споразумение за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

Al-Arabiya: "Хамас" прие споразумение за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

Надежда за мир в Близкия изток

Във Вашингтон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на брифинг каза, че все още не е получил подробности за инцидента, но каза, че Израел трябва да защити безопасността на хуманитарните работници въпреки тежките условия.

"Вие сте във военна зона. Имате терористична група, която стреля от болници, от училища, от жилищни сгради, но израелската армия, израелското правителство имат отговорност и задължение да направят всичко възможно, за да гарантират, че хуманитарните могат да си вършат работата", каза Блинкън.

Войната в Газа вече е в шестия си месец, а ООН предупреди, че най-малко 576 000 души в Газа - една четвърт от населението - са на ръба на глада и глобалният натиск върху Израел нараства да позволи повече достъп до анклава.

Във вторник ООН използва нов сухопътен маршрут, за да достави храна до северната част на Газа за първи път от три седмици.

"Полагаме усилия да улесним предоставянето на повече помощ в северната част на Газа", каза говорителят на израелското правителство Тал Хайнрих пред журналисти в сряда. "Това беше пилотен проект, за да попречи на Хамас да поеме помощта, както често правят."

САЩ, Йордания и други извършиха хвърляне по въздуха на помощ в Газа и във вторник кораб, превозващ 200 тона помощ, напусна Кипър в пилотен проект за отваряне на морски коридор за доставка на доставки. Докато служители на ООН приветстваха новите маршрути за помощ, те подчертават, че няма заместител на достъпа до суша.

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

Съединените щати са пуснали около 135 000 провизии по въздух този месец

Войната започна, когато бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и завладявайки 253 заложници, според израелските данни. След това Израел започна въздушно, морско и наземно нападение, което уби повече от 31 000 палестинци, съобщиха здравните власти в управляваната от Хамас Газа.