Израел вероятно е монтирал специални разузнавателни средства, които са били разположени близо до Белия дом през последните две години, съобщава "Политико", позовавайки се на свидетелства на три бивши американски правителствени служители.

Според информацията устройствата за подслушване на мобилни телефони вероятно са имали за цел да шпионират президента на САЩ Доналд Тръмп.

Говорител на посолството на Израел във Вашингтон е цитиран в информацията да казва, че "тези твърдения са абсолютна глупост. Израел не провежда шпионски операции в САЩ, точка".

"Беше съвсем ясно, че израелците са отговорни", изтъкнал бивш високопоставен служител на американското разузнаване.

Шпиониращите устройства, които са били разкрити, са известни като StingRays и подражават на нормалните клетъчни станции, за да подмамят клетъчните устройства да им предоставят местонахождението си и данни за самоличност. Те са известни също като прехващачи на идентичността на мобилни абонати.

От кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху отрекоха информацията. "Абсолютна лъжа. Налице е дългогодишен ангажимент и директива на израелското правителство да не участва в никакви разузнавателни операции в САЩ. Тази директива се прилага стриктно без изключение", увериха оттам. 

Според информацията Белият дом е отказал да коментира. "Изобщо не съм наясно с каквато и да е отговорност", коментира бивш правителствен служител пред "Политико", отбелязвайки: "Реакцията... беше много по-различна, отколкото би била в последната администрация... С настоящата администрация има различен набор от калкулации в тази връзка."

Бивш правителствен служител е казал пред "Политико" обаче, че за разлика от други инциденти с чуждестранно шпиониране на американска територия, администрацията на Тръмп не е укорявала израелското правителство и не е предприемала никакви официални стъпки срещу него.

Около октомври 2018 г. служители от Департамента за вътрешна сигурност са открили доказателства за подслушвателни устройства в близост до Белия дом, както и няколко други чувствителни места около Вашингтон, се отбелязва в информацията. След това те са споделили разкритията си със съответните федерални агенции.

ФБР, заедно с други агенции, разследващи казуса, са хвърлили вината върху Израел, след като са направили подробен криминален анализ.