Израелската армия е нахлула в палестински бежански лагер в окупирания Западен бряг, съобщава "Франс прес", като допълва, че обявената причина е преследване на заподозрени за убийството на войник.

Десетки израелски войници са влезли в бежанския лагер "Амари" в Рамалла в ранните сутрешни часове днес, блокирайки всички входове.

Най-малко 13 палестинци са получили леки или средни телесни повреди по време на нахлуването, след като са се разразили сблъсъци, уточниха от палестинското здравно министерство, като израелските войници са използвали сълзотворен газ и куршуми.

Жителите твърдят, че няколко палестинци са били арестувани, въпреки че засега няма потвърждение или изявление от страна на армията.

Израелските сили по-късно са се изтеглили от лагера.

Това се случва дни след като израелски войник беше убит по време на нахлуване в лагера.

20-годишният сержант Ронен Лубарски от специалните части е бил ударен в главата с камък, хвърлен по време на арести, като в събота е починал.

Израелските медии уточниха, че е била хвърлена гранитна плоча от прозорец на третия етаж. Отговорните за атаката не са били арестувани тогава.

"Амари" се намира в Рамалла, седалище на палестинската власт, в район, който теоретично е под пълния контрол на палестинското правителство.

Израелските сили редовно извършват нощни нападения в контролираните от палестинската автономия части на Западния бряг, за да арестуват заподозрени, които обвиняват в действия срещу Израел.

Амари, където живеят около 6000 палестинци според ООН, е обичайна гореща точка, където нахлувания на Израел предизвикаха ожесточени сблъсъци в миналото.