Израелската армия е отцепила и блокирала частично град Наблус в Западния бряг и съседни села, създавайки контролно-пропускателни пунктове по всички входно-изходни пътни артерии след терористична атака в района, при която е загинал израелец снощи, съобщават израелски медии.

Придвижването на палестинци е било разрешено в рамките на селата, като на местните жители им е било разрешено да се движат между тях, минавайки през контролно-пропускателни пунктове.

Израелската армия уточни, че 35-годишен мъж, който е баща на шест деца, живял в израелското селище Хават Гилад, е бил убит, след като въоръжен мъж е открил стрелба по колата му.

Армията е претърсила селата в района през нощта, издирвайки терористите, седящи зад нападението. От армията посочиха, че са били изпратени подкрепления в района в помощ на операцията.

Хават Гилад е дом на около 50 семейства и се намира близо до палестинския град Джит, който се намира на около 10 км западно от Наблус.

В отговор на атаката министърът на образованието на Израел Нафтали Бенет изтъкна, че Израел трябва да промени правния статут на израелското селище в Западния бряг.