Израел намира интересна арабската инициатива „земя срещу мир" и като възможна база за диалог, каза израелският правителствен говорител Мири Изин.

Тя отказа да коментира повече, защото израелското правителство трябва да разгледа внимателно предложението.

По-рано арабските лидери постигнаха съгласие за призоват Израел да приеме предложението и започне директни преговори.

Лидерите показаха необичайно единство и съживиха мирното предложение, което бе отправено за първи път през 2002 година, но бе отхвърлено от Израел, предаде АП.

Израел обяви, че би могъл да приеме предложението с някои поправки, но държавните глави отказаха да направят това. Вместо това те създадоха работни групи, които да потърсят подкрепа в САЩ, ООН и Европа.

Лигата на арабските страни приключи срещата си на върха в Рияд с подкрепа за арабска инициатива за мир с Израел и с призив срещу насилието, екстремизма и тероризма.

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас каза, че Саудитска Арабия трябва да оглави работните групи, които ще могат да проявяват гъвкавост според обстоятелствата за постигане на целите.

Инициативата предвижда признаване на Израел и му предлага дълготраен мир с арабските държави в замяна на изтеглянето на израелските войски от земите, окупирани по време на войната през 1967 година.

Тя също така призовава за създаване на палестинска държава със столица източен Ерусалим и за „справедливо решение" на въпроса за палестинските бежанци от териториите, които сега са част от Израел.

Израел не приема да се изтегли напълно от Западния бряг, нито да преотстъпи част от Ерусалим и силно се противопоставя на евентуален наплив от палестински бежанци в страната.