Министърът на обществената сигурност на Израел Гилад Ердан остро разкритикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган, наричайки го "антисемит", съобщават израелските медии. 

"Антисемитът Ердоган продължава да подкрепя "Хамас", да действа в Йерусалим", подчерта Ердан и изрази съжаление, че е подкрепил през 2016 г. споразумението за сближаване между Израел и Турция, с което бяха нормализирани отношенията между двете страни след инцидента през 2010 г. с турската флотилия "Мави Мармара", която се беше отправила към Палестина и беше атакувана от израелски спецчасти.

Израел отхвърли призивите за независимо разследване на насилието в Газа

Израел отхвърли призивите за независимо разследване на насилието в Газа

Най-моралната армия в света няма да слуша лекции за морал от някой, който от години бомбардира цивилни безразборно, отговаря Нетаняху на Ердоган

Говорейки пред радиото на армията, Ердан заявил, че "е възможно Израел да действа срещу Турция на международната сцена и да признае арменския геноцид, извършен от Османската империя".

Въпреки че Израел има сериозна арменска общност, която е много видима в Йерусалим, еврейската държава все още не е признала масовите убийства в периода между 1915 и 1917 г. и депортирането на арменци за геноцид. Въпросът все още е табу в съвременна Турция, въпреки нарастващото признание от страна на водещи историци и правозащитници, че тези действия могат да бъдат определени като геноцид.

Ердоган: Нетаняху е терорист

Ердоган: Нетаняху е терорист

Сблъсъците в Газа обтегнаха отношенията между двете държави

Освен това министър Ердан изтъкнал, че Израел трябва да "представи ценностите, поддържани от турците по целия свят, включително признаването на избиването на арменците. Трябва да се изправим срещу враждебността и антисемитизма на Ердоган. Странно е, когато страна като Турция, която избива кюрдите и окупира Северен Кипър, се приема на Запад като легитимна държава".

Коментарите на Ердан последваха размяната на остри реплики вчера, когато Ердоган, в отговор на насилието в петък по границата с Газа, нарече Израел "терористична държава и окупатор", а израелският премиер Бенямин Нетаняху - "терорист".

Нетаняху заяви в отговор: "Всеки, който окупира северен Кипър, нахлува в кюрдската част на Сирия и избива гражданите в Африн, не трябва да ни поучава за ценности и етика."