Израелските сили в сряда издадоха нови заповеди за евакуация на палестинци в северната част на Газа, след като бойци от Хамас изстреляха нови ракети към Израел. Армейският говорител Авичай Адрае съобщи за евакуацията на няколко района в Бейт Ханун и Бейт Лахия, които вече са силно разрушени.

"Хамас и терористични организации изстрелват ракети от вашата зона към Израел. За вашата безопасност, евакуирайте се незабавно към известните убежища в центъра на град Газа," се казва в предупреждение на израелската армия, цитирано от Ройтерс.

В квартал Ал-Туфа в град Газа израелски въздушен удар уби трима палестинци, а десет души загинаха при две отделни израелски атаки в Хан Юнис в Южна Газа.

Боевете продължават в Ивицата Газа, докато Израел очаква възможна атака от север от Иран и съюзника му Хизбула след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания на 31 юли в Техеран. Израелската армия съобщи, че е убила десетки бойци от Газа през последните дни и е ударила производствени съоръжения за оръжие в района на Дейр ал-Балах, където десетки хиляди палестинци са намерили убежище.

В други централни райони, израелски танкове обстрелваха Нусейрат и Бурейдж, два от осемте исторически бежански лагера в Газа. Израел твърди, че бойци на Хамас използват цивилна инфраструктура за прикритие и скриване на оръжие, което Хамас отрича.

Междувременно, бойци на Хамас и Ислямски джихад продължават да извършват засади на израелски войски и бронирани машини и да изстрелват ракети към Израел. През последната седмица, Хамас е изстрелял ракети от площадки близо до международни хуманитарни складове, включително на Агенцията за помощ на ООН за палестински бежанци (UNRWA).

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато бойци на Хамас преминаха границата с Израел и убиха 1200 израелци и чужденци, вземайки около 250 заложници. В отговор, Израел започна интензивни атаки в Газа, убивайки над 39,600 палестинци и ранявайки над 91,500 според данни на здравното министерство на Газа.

Израел се закани и на новия лидер на Хамас

Израел се закани и на новия лидер на Хамас

Няма да има промяна на политиката