Израелският министър на разузнаването Израел Кац коментира, че няма информация близкият им съюзник, президентът на САЩ Доналд Тръмп, някога да е нареждал убийството на президента на Сирия Башар Асад, съобщава "Ройтерс".

"Не знам за такива инструкции. Тръмп също отрича. Във всеки случай това, което може да се каже, е, че в рамките на координацията между САЩ и Израел... въпросът за сирийския режим със сигурност е част от дискусиите. Израел не взе решение да свали Асад", обяснява Кац пред радиостанцията в Тел Авив 103 FM.

Макар и официално неутрален в 7-годишната гражданска война в съседна Сирия, Израел извършва десетки въздушни удари срещу предполагаеми опити на съюзниците на Асад - ирански и ливанците от Хизбула, за създаване на постоянни постове или доставка на оръжия.

Тръмп искал покушение над Асад, твърди журналистът Удуърд

Тръмп искал покушение над Асад, твърди журналистът Удуърд

Това са измислени истории, твърди Белият дом

При десетилетия на управление на семейството на Асад Сирия поддържа враждебност в стил "Студена война" с Израел. Кац коментира, че Израел не вижда по-добра алтернатива на Асад сред сирийските бунтовнически групи.

"Разбира се, неговите действия са ужасни, нещо, от което ние се отвращаваме и осъждаме. Онези, които му се противопоставят, ДАЕШ и други, не са страна, която според нас е по-добра. Ние се погрижихме да запазим интересите си", допълва Кац.