Израелски танк е поразил два военни поста на палестинското ислямистко радикално движение "Хамас" в северната част на Ивицата Газа като отмъщение за три ракети, които са били изстреляни към Израел минути по-рано. Това съобщиха израелските въоръжени сили, цитирани от "Аарец".

Израелската армия уточни, че сирените за тревога са се задействали в кибуца Яд Мордехай и селището Нетив Хаасара. Обстоятелствата се разследват, добавиха израелските военни.

Вчера вечерта ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа към израелските градове Ашкелон и Ашдод, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху се обръщаше към тълпите по време на предизборен митинг в Ашдод, като е трябвало да бъде свален от сцената по средата на речта си. Две от ракетите са били прихванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол".

Лидерът на "Хизбула": Въоръжените сили на Израел са холивудска армия

Лидерът на "Хизбула": Въоръжените сили на Израел са холивудска армия

Предизвиква израелските военни да изпълнят още холивудски представления

В отговор израелските въоръжени сили удариха около 15 позиции на "Хамас" в северната и централната част на Ивицата Газа през нощта във вторник, уточниха израелските военни. Ударените мишени са включвали военна инфраструктура на "Хамас", използвана за производство на оръжие, няколко цели в база на военноморските сили на "Хамас" и пограничен тунел за нападения, предназначен да се използва за терористични атаки.

Това е последната ескалация на напрежението на границата на Израел както с Газа, така и с Ливан, след като еврейската държава навлиза в последната седмица от предизборната си кампания.

Палестински източници заявиха снощи, че Израел е извършил няколко въздушни удара близо до град Дейр ал Балах в централната част на Газа, в допълнение към ударите в северната част на Газа.

Подкрепяна от Иран милиция изстреля ракети към Израел от Сирия

Подкрепяна от Иран милиция изстреля ракети към Израел от Сирия

Ракетите не били достигнали границата

Военното крило на "Хамас" съобщи, че в нощта между понеделник и вторник в крайбрежния палестински анклав е бил свален израелски безпилотен самолет. Палестинското движение е успяло да получи достъп до информация относно мисията на дрона. По-късно израелските въоръжени сили потвърдиха, че дронът е паднал в Газа.

В неделя от Газа беше изстрелян снаряд, който не успя да стигне до Израел, падайки на територията на ивицата. Това стана ден след като израелските военни обявиха, че са извършили няколко въздушни удара в Газа, включително срещу военноморска база на "Хамас" и два комплекса на въздушното командване на движението.

Хизбула свали израелски дрон в Южен Ливан

Хизбула свали израелски дрон в Южен Ливан

Безпилотният самолет е в ръцете на групировката

Според израелските въоръжени сили ударите са били в отговор на нападение с дрон по-рано в събота, при което дрон от Газа е навлязъл в израелското въздушно пространство и е хвърлил експлозиви върху военно превозно средство до граничната ограда.

Няколко часа по-рано в събота израелски военен самолет е открил огън по клетка в Газа, откъдето е започнала атаката с дрона.

Двама палестински тийнейджъри убити от израелската армия

Двама палестински тийнейджъри убити от израелската армия

По време на демонстрации "Големият марш на завръщането"