Израелският външен министър Яир Лапид в неделя обвини радикалната палестинска групировка "Хамас" за последните сблъсъци в Йерусалим, съобщи АП.

Пред чуждестранни репортери, Лапид заяви, че именно "Хамас" стои зад събитията край джамията Ал-Акса.

Израел свали ракета от Газа

Израел свали ракета от Газа

Ескалация на напрежението

"Те направиха това, за да провокират израелската полиция да влезе в джамията и да предизвикат конфликт в региона, каза той.

Джамията Ал-Акса е третото най-свещено място в исляма и емоционален символ за палестинците. Сблъсъците там разгневиха ислямските държави, които обвиниха Израел за репресии над мирни мюсюлмани по време на петъчна молитва.

Палестинците обвиниха Израел, че е провокирал последното насилие.

Напрежението дойде точно по време на големи празници и за трите монотеистични религии, които почитат Йерусалим - Рамазан, Пасха и Великден.

Лапид отхвърли обвиненията срещу Израел, като настоя, че властите са се ангажирали да поддържа "статуквото" на обекта.

Израел няма да допуска влизането на работници от Газа

Израел няма да допуска влизането на работници от Газа

След ракетен обстрел и сблъсъци с палентинци

"Няма промяна. Няма да има промяна. Нямаме планове да разделяме Храмовия хълм между религиите", каза той. Той призова съюзниците на Израел в мюсюлманския свят да "действат срещу тези фалшиви новини" и да помогнат за успокояване на ситуацията.

Лапид също отхвърли предположенията, че израелската полиция е използвала прекомерна сила, за да разпръсне демонстрациите на мястото на Ал-Акса.

След размяна на ракетни удари между Израел и Газа, последва забрана в страната да влизат служители от там.