Израел обяви, че радикалната групировка "Хизбула", която е неговият най-силен враг в съседен Ливан, е установила контрол над армията на страната, която е подкрепяна финансово от САЩ, давайки знак, че и двете ще бъдат на "мушката" на израелските въоръжени сили във всяка бъдеща война, съобщава "Ройтерс".

Коментарите на израелския военен министър Авигдор Либерман са рязка промяна на линията в сравнение с по-премерените неотдавнашни израелски оценки, че ливанската армия запазва автономията си, дори и ако някои от нейните войници са си сътрудничили с по-добре въоръжената и подкрепяна от Иран радикална групировка.

Очертавайки потенциалните заплахи в Ливан, където Израел последно води война срещу "Хизбула" през 2006 г., Либерман изтъкна в реч: "Вече не говорим само за "Хизбула". Говорим за "Хизбула" и ливанската армия и за мое съжаление това е реалността. Ливанската армия се превърна в неразделна част от командната структура на "Хизбула". Ливанската армия загуби независимостта си и стана неразделна част от апарата на "Хизбула".

Засега ливанските власти не са коментирали думите на Либерман, като Ливан официално е в състояние на война с Израел, нито има коментари от посолствата на САЩ в Бейрут и Тел Авив.

Ливанската армия преди е заявявала, че работи независимо от "Хизбула", най-наскоро по време на операция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") на ливанско-сирийската граница, по време на която армията заяви, че няма абсолютно никаква координация с бойците на "Хизбула", които са атакували ДАЕШ от сирийска територия.

Приемайки ливанския премиер Саад ал Харири през юли за разговори за оказване на помощ, американският президент Доналд Тръмп приветства опитите на Бейрут да ограничи разпространението на ДАЕШ и обеща постоянна помощ от Вашингтон.

"Помощта на Америка може да помогне да се гарантира, че ливанската армия е единственият защитник, от който Ливан се нуждае", посочи Тръмп.

От Пентагона уточниха, че Вашингтон е предоставил на Ливан военна помощ на стойност повече от 1,5 млрд. долара от 2006 г. насам, и че американски специални части осигуряват "обучение и подкрепа" за ливанската армия от 2011 г. насам.