Израел в неделя обяви планове да построи допълнителни 1355 жилища на Западния бряг, в допълнение към обявен по-рано брой строежи, предаде "Дойче веле". Този ход допълнително засилва опасенията, че ще се навреди на жизнеспособността на всяка палестинска държава и така се възпрепятства на надеждите за мир в региона.

Новообявените жилища предстои да бъдат построени в седем населени места, се казва още в съобщение на Министерството на строителството и жилищното строителство.

Най-големият строителен проект, 729 жилища, ще бъде във вече съществуващия град Ариел, в северната част на Западния бряг.

"След дълъг период на застой в строителството приветствам този търг. Ще продължа да поддържам еврейските селища в Юдея и Самария", каза министърът на жилищното строителство Зеев Елкин, използвайки термини от библейската епоха.

Кървави сблъсъци на Западния бряг

Кървави сблъсъци на Западния бряг

Напрежение в Близкия изток

Около 475 000 израелски евреи живеят в селища на Западния бряг - на територии, които палестинците претендират за свои като част от бъдещата си държава. Селищата се считат за незаконни според международното право.

Премиерът Нафтали Бенет, който преди оглавяваше лобистка група за заселници, се противопоставя на палестинската държавност. Той изключи официални мирни преговори с палестинските власти по време на неговия мандат.

Припомняме, че преди месеци, Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания призоваха Израел да спре по-нататъшното изграждане на нови селища на Западния бряг. 

Израел трябва да избягва едностранни действия срещу окупираните територии на Западния бряг, включително разрушаването на палестинските жилища там. Това заяви през декември руският външен министър Сергей Лавров. По негово мнение ситуацията в този сложен регион никога няма да бъде напълно стабилизирана, докато старата рана от арабско-израелския конфликт остава отворена.

Лавров: Израел да се въздържа от едностранни действия на Западния бряг

Лавров: Израел да се въздържа от едностранни действия на Западния бряг

Сред тях заселването в палестински територии

Общото събрание на ООН прие четири годишни резолюции в подкрепа на Палестина и срещу действията на Израел. В тези документи асамблеята призовава всички държави да допринесат за самоопределението на палестинския народ и да насърчат мирния процес в Близкия изток, основан на решението за две държави.

САЩ, Израел, Канада и Австралия бяха сред тези, които традиционно гласуваха против.