Твърдолинейните партньори в дясната коалиция на израелския премиер Бенямин Нетаняху отхвърлиха предложенията на Съединените щати и Франция, които предвиждат 21-дневно прекратяване на огъня в Ливан, за да се даде време за постигане на дипломатическо решение, съобщава "Ройтерс".

Нетаняху, който днес напусна Израел, за да говори пред ООН, все още не е отговорил директно на предложението за прекратяване на огъня. Преди заминаването си той повтори ангажимента да се гарантира, че десетки хиляди израелци, евакуирани от северните гранични райони, могат да се върнат у дома.

Министърът на финансите Бецалел Смотрич, който оглавява една от двете националистическо-религиозни фракции в коалицията, заяви, че "Хизбула" трябва да бъде смазана и че само нейното предаване ще направи възможно завръщането на евакуираните.

"На врага не трябва да се дава време да се възстанови от тежките удари, които получи, и да се реорганизира за продължаване на войната след 21 дни", категоричен бе той.

Ливанският премиер обнадежден за примирие между Израел и "Хизбула" скоро

Ливанският премиер обнадежден за примирие между Израел и "Хизбула" скоро

Конфликтът разтърси страната му и породи страхове от сухопътна инвазия

Крайнодясната фракция на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир трябваше да проведе спешна среща вчера, но членовете на партията вече се обявиха против предложението.

Съединените щати и Франция, подкрепени от други съюзници, призоваха за 21-дневно прекратяване на огъня по израелско-ливанската "Синя линия" - демаркационната линия между двете страни, така че да се позволи на страните да преговарят за потенциално дипломатическо разрешаване на конфликта.

През изминалата седмица Израел нанесе най-тежките въздушни удари срещу Ливан от войната през 2006 г. насам, убивайки повече от 600 души. Месеците на трансграничен огън с подкрепяното от Иран движение "Хизбула" доближиха тоталната война.

"Хизбула" изстреля стотици ракети по цели в Израел, включително за първи път икономическия център на страната Тел Авив, въпреки че израелската система за противовъздушна отбрана гарантира, че щетите са ограничени.

Ескалацията между Израел и "Хизбула" - истинска война според ЕС

Ескалацията между Израел и "Хизбула" - истинска война според ЕС

Най-лошите страхове на Европа за разширяване на конфликта се превръщат в реалност

Вчера началникът на армията на Израел направи най-категоричния публичен коментар относно възможността за сухопътна операция в Ливан, като заяви на войските близо до границата да бъдат подготвени за преминаване.

Засега не е ясно дали коментарите са били предшественик на сухопътна операция или преговорна тактика, предназначена да окаже натиск върху "Хизбула" да отстъпи. Израел укрепи и силите на северната граница и извика две допълнителни резервни бригади.

Израел и "Хизбула" си разменят огън от почти година, откакто ливанската групировка започна първата баражна атака ден след като бойци от палестинското движение "Хамас" нападнаха общности в Южен Израел на 7 октомври.

"Таймс ъф Израел" съобщи, че около 45 ракети са били изстреляни при последния бараж от Ливан. Някои от тях са били прехванати, а останалите са паднали на открито.

Израелската армия продължава да нанася удари в Ливан, насочени срещу десетки цели на "Хизбула" в няколко района, включително военни сгради и складове за оръжие.

Израел предприе най-мащабната въздушна атака срещу "Хизбула"
Обновена

Израел предприе най-мащабната въздушна атака срещу "Хизбула"

Най-малко 100 души са убити, а над 300 са ранени