Израелската армия предприе най-мащабната вълна от въздушни удари срещу подкрепяната от Иран групировка "Хизбула", съобщава "Ройтерс".

Тя едновременно атакува южната част на Ливан, източната долина Бекаа и северния регион близо до Сирия.

Запитан за възможно израелско сухопътно нахлуване в Ливан, Даниел Хагари отвърна, че "ще направим всичко необходимо", за да върнем безопасно евакуираните жители на Северен Израел по домовете им, което е военен приоритет за израелското правителство.

Последните атаки бяха извършени на фона на някои от най-тежките трансгранични размени на огън в конфликта, който бушува паралелно с войната между Израел и "Хамас" в Газа.

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети
Обновена

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети

Военна база в Хайфа бе ударена

Хагари призова жителите на Южен Ливан да се пазят от позициите на "Хизбула".

Той посочи, че през годините "Хизбула" е укривала оръжия, включително крилати ракети, в къщи и сгради в Южен Ливан и призова жителите да стоят далеч от тези места.

Хагари посочи, че Израел е започнал да нанася удари по позиции на "Хизбула" в Ливан, след като е установил, че групировката има намерение да обстрелва Израел.

Израелски военни самолети извършиха интензивна вълна от въздушни удари по градове по южната граница на Ливан и дори пó на север тази сутрин.

Телевизията "ал-Манар" на "Хизбула" съобщи за израелски въздушни удари, насочени към покрайнините на много градове и села на юг и в долината Бекаа в Източен Ливан.

В допълнение военните самолети са нанесли въздушни удари и по района на Хермел в Северен Ливан.

"Хизбула" и Израел си размениха тежък огън вчера - ливанската въоръжена групировка изпрати ракети дълбоко в северната израелска територия, след като беше подложена на интензивни бомбардировки.

Израел атакува цели в Южен Ливан за втори път в четвъртък

Израел атакува цели в Южен Ливан за втори път в четвъртък

Хизбула е превърнала южната част на Ливан в бойна зона

Заместник-шефът на "Хизбула" Наим Касем заяви пред опечалените на погребението на един от командирите на групировката, убит миналата седмица в Бейрут: "Ние навлязохме в нова фаза, чието заглавие е безкрайната битка за разплата".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант отбеляза, че операциите ще продължат, докато стане безопасно за евакуираните хора от неговата страна на границата да се върнат. Думите му са подготовка на сцената за дълъг конфликт, тъй като подкрепяната от Иран "Хизбула" се зарече да продължи да се бори до прекратяване на огъня в паралелната война в Газа.

Конфликтът - който рязко ескалира през последната седмица - бушува, откакто "Хизбула" отвори втори фронт срещу Израел, заявявайки, че действа в подкрепа на палестинците, изправени пред израелска офанзива в Газа.

Миналата седмица хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от членове на "Хизбула", експлодираха. Нападението беше приписано на Израел, който нито е потвърдил нито е отрекъл да носи отговорност.

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Хизбула обяви нова фаза във войната си с Израел

Групировката обеща да продължи да се бори до прекратяване на огъня в паралелната война в Газа.