Израелски войници са простреляли и ранили 25 палестинци при протест на границата между Ивицата Газа и Израел, часове след като върховният комисар на ООН за правата на човека разкритикува еврейската държава за използването на "прекомерна сила" срещу демонстранти в района през последните седмици, съобщава "Ройтерс".

Израелските войници също така са използвали сълзотворен газ в ограничената зона от палестинската страна на 40-километровата гранична ограда, в опит да отблъснат демонстрантите от ограждението.

Израел отрича участие в убийството на члена на "Хамас" в Малайзия

Израел отрича участие в убийството на члена на "Хамас" в Малайзия

Палестинците обвиняват израелската тайна служба "Мосад"

Хиляди палестинци са участвали в протеста под наслов "Марш на завръщането", който се провежда за пета поредна седмица. Палестински протестиращи и израелски войници са влезли в сблъсъци също така и в Хеброн, като се съобщава за един леко ранен.

Комитетът, организиращ протестите, заяви, че маршът през тази седмица е посветен на "бунтовната младеж", за да почете хилядите млади хора, които идват да протестират всяка седмица в района на граничната ограда.

Протестите ще продължат дори след 15 май, деня, в който палестинците отбелязват Накба (Катастрофата), което е деня на основаването на Държавата Израел. Това обяви лидерът на радикалното палестинско ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания в сряда.

Израел арестува 15 членове на "Хамас"

Израел арестува 15 членове на "Хамас"

След убийството на друг член на групировката

"Палестинският народ ще демонстрира през целия месец Рамадан, за да се справи с многото предизвикателства, пред които сме изправени, и преди всичко мирния план, подкрепен от американския президент Доналд Тръмп, наречен "Сделката на века", подчерта Хания.

"Ние ще превърнем това споразумение в звучен шамар за администрацията във Вашингтон и всеки, който плете конспирации срещу палестинския народ", закани се Хания.

34 палестинци бяха убити и 5 511 ранени в масовите протести от 30 март насам, съобщиха от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Четирима загинаха при протест в Израел

Четирима загинаха при протест в Израел

В Газа протестират

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин настоя, че Израел трябва да прекрати използването на прекомерна сила в Газа, както и че загубата на живот е "плачевна" и че "броят на ранените е зашеметяващ".

Очаква се хиляди палестинци да участват в протестите тази седмица заради нарастващия гняв, особено след погребението на Фади ал Бач в Ивицата Газа вчера. Хиляда са присъствали на погребението на палестинския инженер, работещ за "Хамас" по оръжейни проекти, който беше убит в Малайзия и за чиято смърт международните медии посочиха като отговорни израелската тайна служба "Мосад".