Израел подкрепя създаването на кюрдска държава. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, докато кюрдите в Ирак се подготвят за референдум за независимост, на който се противопоставят властите в Багдад, съобщава "Ройтерс".

Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес отношения с кюрдите от 1960-те години насам, като гледа на малцинствената етническа група - чието коренно население е разделено между Ирак, Турция, Сирия и Иран - като буфер срещу общите арабски врагове.

Вчера лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че ще продължи с подготовката на референдума, насрочен за 25 септември, въпреки решението на иракския парламент да го отхвърли.

Иракски Кюрдистан нямал планове да създава кюрдски държави в Иран и Турция

Иракски Кюрдистан нямал планове да създава кюрдски държави в Иран и Турция

Независим Иракски Кюрдистан щял да е от полза на Израел

"Израел подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да постигне своя собствена държава", изтъкна Нетаняху в коментар, разпратен на чуждестранните кореспонденти от канцеларията му.

Западните сили са разтревожени, че референдумът в полуавтономния кюрдски регион в Ирак, в който влиза богатият на петрол град Киркук, може да отклони вниманието от войната срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

По думите на Нетаняху, Израел обаче разглежда базираната в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като терористична групировка, вземайки същата позиция като Турция, САЩ и Европейския съюз.

Иракският парламент гласува против кюрдски референдум за независимост

Иракският парламент гласува против кюрдски референдум за независимост

Кюрдските депутати напуснаха заседанието

Израелски генерал заяви пред конференция във Вашингтон през миналата седмица, че той лично не разглежда ПКК, чиито бунтовници водят въоръжен бунт срещу турската държава в продължение на повече от три десетилетия, като терористична групировка.

Нетаняху, който трябва да направи обръщение пред Общото събрание на ООН на 19 септември, изрази подкрепата си за "амбициите на кюрдите за независимост" в реч през 2014 г., подчертавайки, че заслужават "политическа независимост".

"Ройтерс" отбелязва, че последните му коментари изглежда да са по-пряка подкрепа за създаването на кюрдска държава.

Съседките на Ирак - Турция, Иран и Сирия - се противопоставят на референдума, опасявайки се, че той може да разпали сепаратистки настроения сред техните собствени кюрдски малцинства.

Кюрдите се стремят към независимост поне от края на Първата световна война, когато колониалните сили разделиха Близкия изток след разпадането на мултиетническата Османска империя.