Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки медицински екипи под тежък огън. Това съобщи Палестинският червен полумесец, цитиран от "Ройтерс".

На свой ред Израел посочи, че е заловил 480 екстремисти в продължаващите сблъсъци в главната болница Ал-Шифа в Газа.

Израелските сили твърдят, че болници в палестинския анклав, където войната продължава над пет месеца, често са били използвани като крепости на бойци на "Хамас". Палестинската групировка и медицинският персонал отричат ​​тези обвинения.

Палестинският червен полумесец съобщи, че един от служителите му е бил убит, когато израелските танкове внезапно са се върнали в районите около болниците Ал-Амал и Насър в град Хан Юнис, сред тежки бомбардировки и стрелба.

Израелските сили с бронирана техника затвориха болница Ал-Амал и извършиха обширни операции с булдозер в близост до нея, посочат от Червения полумесец и добавят: "Всички наши екипи са в изключителна опасност в момента и са напълно блокирани".

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Израел е ликвидирал над 170 бойци

Отбелязва се, че израелските сили изискват пълна евакуация на персонала, пациентите и разселените там хора от помещенията на Ал-Амал и изстрелват димни бомби в района, за да прогонят обитателите му.

Израелската армия уточнява, че нейните сили нанасят удари по "инфраструктура" в Хан Юнис, използвана като сборен пункт за много екстремисти. "Хамас" отрича да използва болници за военни цели и обвинява Израел във военни престъпления срещу цивилни цели.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че десетки пациенти и медицински персонал са били задържани от израелските сили в Ал-Шифа в град Газа в северната част на анклава, който от седмица е под израелски контрол.

Израелските сили заловили стотици терористи в болница Ал-Шифа

Израелските сили заловили стотици терористи в болница Ал-Шифа

Сред задържаните са редица военни командири на "Хамас" и "Ислямски джихад"

Ал-Шифа е едно от малкото здравни заведения в Северна Газа, които все още поне частично работят, и - подобно на други - също е приютявало някои от близо 2-та милиона цивилни - над 80% от населението на Газа - разселени от войната.

Жителите на Хан Юнис информираха, че израелски танкове са настъпили и в западен квартал близо до болница Насър под прикритието на силен огън по въздух и земя.

В Рафах - най-южният град на Газа, който се превърна в последно убежище за половината от разселеното население на Газа, израелски въздушен удар по къща уби седем души.

Най-малко 32 226 палестинци са били убити - от които 84 през последните 24 часа - а 74 518 са ранени при офанзивата на Израел в анклава от 7 октомври насам.

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

Над 140 членове на Хамас са убити на територията на болницата