Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с атомни оръжия. Това предупреждение отправи израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Агенция „Франс прес”, след като санкциите срещу Иран бяха вдигнати при историческа ядрена сделка на Техеран със световните сили.

„Политиката на Израел е била и ще остане точно такава: да не разрешим на Иран да придобие атомни оръжия”, заявява Нетаняху на заседание на кабинета.

Иран отвори златна страница в историята си, доволен Рохани

Иран отвори златна страница в историята си, доволен Рохани

Това е победа за иранския народ

Нетаняху остро се противопоставя на ядрената сделка с Иран и твърди, че тя няма да попречи Иран да се сдобие с атомни оръжия.

Израел ще продължава да наблюдава за потенциални нарушения споразуменията на Иран по „атомни, балистични ракети и тероризъм”, посочи още Бенямин Нетаняху.

Израел не изключва военна сила, за да попречи на Иран да развие атомни оръжия, въпреки че анализаторите смятат, че такива едностранни действия са малко вероятни.

Ако се появят нарушения, международната общност „трябва да предприеме твърди и агресивни санкции” срещу Иран, категоричен е Нетаняху. Той допълва, че Израел е готов да се изправи срещу всякаква заплаха.