Иранският президент Хасан Рохани заяви, че днешният ден е исторически за страната. Той отдаде почит на дипломатите и учените след ядрената сделка.

Рохани приветства ядрената сделка, която доведе до вдигане на международните санкции и я определи като „златна страница” в историята на нацията му и повратна точка за икономиката на страната.

Припомняме, светът вдигна икономическите санкции срещу Иран. Това стана, след като страната е изпълнила всички изисквания по споразумението със световните сили, отваряйки пътя за вдигане на санкциите.

Израел продължава борбата срещу иранската ядрена програма

Израел продължава борбата срещу иранската ядрена програма

Няма да позволят Техеран да се сдобие с атомни оръжия

В обръщение към парламента Рохани заяви, че сделката е отворила нови прозорци за ангажираност със света.

Ядрената сделка е възможност, която трябва да използваме, за да развиваме страната, да подобряваме благосъстоянието на нацията, да създаваме стабилност и сигурност в региона”, заявява той, цитиран от „Ройтерс”.

„Ние протегнахме ръка на приятелство и въпреки предизвикателствата, конспирациите и съмненията, успяхме да отворим нова глава в отношенията ни със света”, заяви Рохани.

От днес ще имаме безопасни самолети. От днес нашите активи ще бъдат размразени. Днешният ден е ден на победа за иранския народ”, обяви иранският президент.

Той каза още, че от днес ограниченията за износ на петрол от Иран са премахнати.

Хасан Рохани заяви още, че официалното изпълнение на ядрената сделка е удовлетворила всички страни, с изключение на радикалните екстремисти. В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че Израел ще продължава да проявява бдителност, за да се гарантира, че Иран не нарушава ангажиментите си.

Световните пазари в очакване на иранския нефт

Световните пазари в очакване на иранския нефт

Европейският съюз и САЩ снеха икономическите и финансови санкции

Рохани допълва, че Иран се нуждае от чуждестранни инвестиции, за да укрепи икономиката си. Той уверява инвеститорите в политическа и икономическа стабилност.

Междувременно стана ясно, че освободените в събота от Иран четирима американци, включително и кореспондентът на The Washington Post Джейсън Резаян, са излетели от страната със самолет, предоставен от Швейцария.