Според съобщения в медиите Израел има намерение да разреши вноса на помощи за ивицата Газа по море за първи път от началото на войната, съобщи Standard, позовавайки се на публикакия от вестник "Хаарец". Говорител на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел също е потвърдил плановете за доставки на помощи.

Инициативата се ръководи от Кипър.

Според говорителя Фон дер Лайен ще бъде в Кипър в четвъртък вечерта и в петък, като ще посети и пристанището в Ларнака. Оттам доставките на помощи ще бъдат транспортирани с кораб до ивицата Газа. Говорителят не пожела да коментира подробности. Надяваме се, че хуманитарният коридор може да бъде отворен съвсем скоро, каза той. Преди няколко дни Фон дер Лайен даде заявка за увеличаване на хуманитарната помощ към палестинците от страна на ЕС.

По-конкретно става въпрос за стоки, финансирани от Обединените арабски емирства. Транспортът трябва да тръгне в края на седмицата до крайбрежната зона през Средиземно море. Корабите ще бъдат натоварени в Кипър и ще бъдат инспектирани от израелските власти. След това организацията World Central Kitchen (WCK) ще транспортира хуманитарните доставки до док, контролиран от израелската армия, с помощта на кораби на въздушни възглавници.

Измършавели деца пълнят болниците в Газа

Измършавели деца пълнят болниците в Газа

Ситуацията с глада в анклава се влошава

Преди това, през януари, кораб, натоварен с хуманитарни доставки, пътува от Кипър до Египет, от където помощите бяха доставени в анклава през граничния пункт Рафах.

През изминалата седмица Съединените щати и Йордания започнаха доставка на помощи по въздуха - порции храна и санитарни материали се пускат с парашути в различни част, предимно на юг, в ивицата Газа.

САЩ и Йордания хвърлиха още помощ в Газа от въздуха

САЩ и Йордания хвърлиха още помощ в Газа от въздуха

Това е второ спускане на помощ от въздуха в анклава