Израелските пристанища в град Хайфа в северната част на страната работят с нормален капацитет въпреки ескалацията на боевете с "Хизбула" в близкия Ливан и града, който е обект на ракетен обстрел, съобщава "Ройтерс".

Хайфа е третият по големина град в Израел и управлява голяма част от морската търговия на страната. Вчера сирените прозвучаха в целия град за първи път след месеци на конфликт в граничната зона, а отбранителните системи на армията изстреляха прехванаха ракетите на "Хизбула" над залива Хайфа. Няма причинени щети.

Днес в града беше спокойно, но напрегнато.

Увеличават се отменените полети на летище Бейрут

Увеличават се отменените полети на летище Бейрут

Напускането на страната става все по-трудно

Пристанищните власти поясниха, че не са направени промени в израелските пристанища - от Ейлат на Червено море в далечния юг на Израел до големите средиземноморски пристанища в Хайфа и Ашдод.

Уточнява се, че корабите, които влизат в Израел, са били обхванати от специална държавна застрахователна схема чрез фонд за данък върху имуществото.

"След последните събития намираме за необходимо да уверим, че нашите пристанища са напълно отворени за бизнеса и функционират с пълен капацитет", посочват пристанищните власти.

Ескалацията между Израел и "Хизбула" - истинска война според ЕС

Ескалацията между Израел и "Хизбула" - истинска война според ЕС

Най-лошите страхове на Европа за разширяване на конфликта се превръщат в реалност

"Израелските пристанища се считат за най-безопасните в света благодарение на многопластовата сигурност, високия стандарт на киберсигурност по всяко време и защитата чрез високоефективния "Железен купол", наред с други противоракетни системи както на сушата, така и в морето, които са специално предназначени за защита на нашите пристанища".

Пристанищната администрация добавя и че ситуацията със сигурността се оценява непрекъснато и всяка промяна ще бъде съобщена незабавно.

Министерството на транспорта на Израел отбеляза, че всички дейности са координирани с командването на вътрешния фронт на армията.