Израел ще бъде домакин на "историческа" среща на върха с участието на висшите дипломати на САЩ, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко. Това обяви израелският министър на външните работи Яир Лапид, цитиран от "Ройтерс".

Двудневната конференция идва на фона на преговорите за възобновяване на ядреното споразумение с Иран, които все още са неясни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и външните министри на ОАЕ, Бахрейн и Мароко ще пристигнат в Израел за серия от дипломатически срещи в неделя и понеделник.

ОАЕ и Бахрейн нормализираха връзките си с Израел през 2020 г. в рамките на споразумение с посредничеството на САЩ, известно като Ейбрахамското споразумение, създавайки нова регионална динамика, основана на взаимна загриженост относно Иран. Мароко последва примера им миналата година.

Лидерите на Египет, Израел и Обединените арабски емирства се срещнаха във вторник в курорта на Червено море Шарм ел Шейх, за да обсъдят икономическите последици от инвазията на Русия в Украйна и влиянието на Иран. Срещата им се състоя в момент на несигурност относно ангажимента на Вашингтон към сигурността в региона. Израел и Египет подписаха мирен договор през 1979 г.