Центърът "Симон Визентал" наблюдава движението на венецуелско злато към Близкия изток след твърдение, че някои кюлчета са с нацистка маркировка, вероятно - Zahngold (златни зъби, извадени евреи, убити в газови камери и крематориуми), пише "Аруц Шева".

Директорът по международни отношения на центъра, д-р Шимон Самуелс обяснява за "стремеж, довел до смесване на "злато от конфликта в Конго" с венецуелски пратки, пристигащи с руски самолети до Ентебе, Уганда ... Там то е стопявано в нови кюлчета от белгийска компания. След изчезването на произхода на ДНК, новосъздадените кюлчета са изпратени за продажба в Персийския залив, Турция и както се твърди, в Иран."

Националният резерв от венецуелско злато, който поддържа плащания за въоръжените сили, за да гарантира лоялност към Мадуро, сега е силно изчерпан.

Принудителното кацане в карибската островна държава Аруба - част от Кралство Нидерландия - се дължи на превишаване на теглото с кюлчетата, опаковани в скъпи куфари, на стойност над 50 милиона долара.

Контролната кула отбелязва, че номерът на самолета е към калифорнийски адрес, използван за последен полет преди 20 години.

Тричленният венецуелски екипаж, задържан от американски агенти, твърди, че първоначалната им дестинация е Мексико, за доставка към Дубай. Друга версия е, че това злато е определено за стопяване в Швейцария.

"Източниците смятат, че тази и други пратки се управляват от картелите от името на Хизбула в Латинска Америка и печалбите могат да бъдат използвани срещу еврейски общности при терористични атаки в стил AMIA", коментира Самуелс.

"Демократичният президент Хуан Гуайдо поиска от международната общност да определи венецуелското злато "Кърваво злато", точно както "Кървавите диаманти" в Африка. Центърът Визентал ще продължи да следи тази история, свързана, ако не с Холокоста, то със сигурност за държавата на Израел и евреите по целия свят", коментира Самуелс.

Къде изтича златото на Венецуела?

Къде изтича златото на Венецуела?

Следите водят към Уганда, ОАЕ и Турция...