Израел ще прекара следващите седмици в опити да разреши конфликта с подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и би предпочел дипломатическо решение, каза във вторник съветникът по националната сигурност на Израел, цитиран от "Ройтерс".

Съветникът по националната сигурност Цахи Ханегби каза, че Израел е обсъждал с американски служители възможността очакваният край на интензивните израелски операции в Газа да позволи постигането на "споразумение" с "Хизбула".

Подкрепяната от Иран "Хизбула" започна да атакува Израел от север малко след нападението на палестинската ислямистка групировка "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел, което предизвика войната в Газа.

Обстрелът на северната граница на Израел доведе до евакуацията на десетки хиляди хора от районите от двете страни на границата и ескалира през последните седмици, което доведе до опасения от тотален конфликт.

"Ние и американците вярваме и ще посветим седмици в опит да постигнем споразумение", каза Ханегби на конференцията в Херцлия.

"Ако няма да има споразумение по дипломатически път, всички разбират, че трябва да има споразумение по друг начин. Засега предпочитаме да се съсредоточим върху дипломатическата кампания", каза той.

Ханегби каза още, че Израел обсъжда с Вашингтон възможни съвместни усилия на Съединените щати, европейски и някои арабски страни за намиране на заместник на управлението на "Хамас" в Ивицата Газа.

Интензивните боеве в Газа са към своя край, уверява Нетаняху

Интензивните боеве в Газа са към своя край, уверява Нетаняху

Войната обаче няма да приключи, докато групировката все още контролира анклава