Израелски въздушен удар уби висш командир от "Хамас" в ивицата Газа, съобщи АФП.

Военното крило на терористичната групировка съобщи, че Айман Нофал е бил убит по време на удар срещу бежанския лагер "Бурейдж" в централната част на Газа. Той е най-известният боец, убит досега във войната на "Хамас" с Израел.

Нофал отговаряше за бойните дейности на "Хамас" в централната ивица Газа и беше свързан със създаването на стаята за "съвместни операции" на групата, която координира действията на "Хамас", палестинския клон на "Ислямски джихад" и други бойци на територията.

Атаката е извършена в район, където Израел преди това е наредил на цивилни да се евакуират.

Израелската армия заяви, че е атакувала убежища, инфраструктура и командни центрове на "Хамас".

"Когато видим цел, когато видим нещо да се движи, което е "Хамас", ние ще се погрижим за това", каза израелският военен говорител подполковник Ричард Хехт.

Службата по правата на човека на ООН осъди "ужасяващите съобщения", че цивилни, които са се опитвали да избягат в южната част на Газа, са били убити от военен удар.

Стотици убити и ранени при израелски удар по болницата в Газа
Обновена

Стотици убити и ранени при израелски удар по болницата в Газа

Израел не коментира ударите

Говорителят Равина Шамдасани призова израелските сили да избягват "въздушни бомбардировки, безразборни или непропорционални атаки" и да "вземат предпазни мерки, за да избегнат - и във всеки случай, да сведат до минимум - загубата на цивилен живот, нараняването на цивилни и щетите на цивилни обекти".