Сирийската противовъздушна отбрана е свалила израелски ракети над провинция Хомс в неделя, съобщи държавната информационна агенция САНА, което според военни източници е било удар по голяма сирийска военновъздушна база, предава Ройтерс.

Убити са двама сирийски войници, а ранени други трима, се казва в изявление на сирийската армия.

Източник от сирийската армия, който не е упълномощен да говори публично, каза, че ударите са били насочени към военновъздушната база "Шайрат", военен комплекс югоизточно от град Хомс.

Нейната писта за излитане и подземни съоръжения претърпяха значително разширение от руската армия през последните три години, добави той.

Русия, която поддържа голямо военно присъствие в Сирия, има сили, разположени близо до военновъздушната база "Шайрат", която наскоро беше използвана и от иранските военновъздушни сили, каза друг източник от сигурността пред Ройтерс, пожелал анонимност.

Регионални и разузнавателни източници твърдят, че през последните месеци Израел е засилил ударите по сирийските летища и въздушни бази, за да попречи на нарастващото използване на въздушни линии за доставки от Иран на оръжие на съюзнически групировки в Сирия и Ливан, включително подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбулла".

Израелските военни не бяха открити за коментар. Израел организира атаки в Сирия от години срещу ирански и подкрепяни от Иран сили, които са разположени там.

Силни взривове отекнаха в Дамаск

Силни взривове отекнаха в Дамаск

Сирия подозира Израел за въздушната атака